Juleantologien Sammen av diverse forfattere

Ein juleantologi med 28 forskjellige bidragsytere med jul som tema i tekstene.

  • Norsk tittel: Sammen
  • Forfatter: 28 forskjellige forfattere
  • Sjanger: Noveller, Poesi, Tekster
  • Antall sider: 240
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: CreAlea Forlag

Sammen er en antologi om en verden som kom sammen igjen etter en pandemi som påvirket hele verden.
Temaet er jul, og denne boka garanterer julestemning!

Denne boka er eit leseeksemplar på PDF frå CreAlea Forlag. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Sammen».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein antologi der 28 forfattere har bidratt. Her finn ein noveller, tekster og dikt.

Ein antologi er ein tekstsamling med fleire litterære tekster samlet frå forskjellige forfattere. Tekster kan av og til ha vært publisert før, men det er ikkje tilfelle her.Det er også personer som debuterer som forfatter i denne boka.

Spennvidda i boka er stor. Her finn ein blant anna juleminner frå barndommen, julenissehistorie, noveller som involverer drap og etterforskning og diverse dikt med forskjellige gode bodskap. Men det er ikkje berre i innhaldet spennvidda er stor, det samme må sies om alderen på forfatterne. Den yngste er 11 år, og den eldste er i 80-åra.

Temaet er jul, men ellers har nok forfatterene fått fri utfoldelse, for variasjonene er store. Nokre bidrag vil garantert gi leseren julestemning, medan andre er meir generelle.

Eg synes det er artig å sjå korleis forfattere har «løyst» temaet jul på. Nokre har krim som sin sjanger, og dermed skriv ei lita novelle i den sjangeren, medan andre har forsøkt seg i andre sjangrer med varierende resultat.

Ein treng ikkje skrive bøker på fleire hundre sider eller lange noveller for å skape ei god historie. Det er f.eks Astrid Dyve sin korte tekst eit veldig godt eksempel på. Den er enkel, konsis, men innehar likevel essensen i den barnlige julegleden. Det samme må sies om dei gode skildringene rundt kva som er julestemning, skrevet av Per Erik Skogan. Det er gjenkjennelig for dei aller fleste.

Husker du den følelsen av at du skjønte at nå nærmet julemiddagen seg slutten? De voksne hadde lite igjen på tallerkenen, og ting begynte sakte, men sikkert å bli ryddet bort fra bordet? Det begynner å sitre i ryggen og magen, og selv om du ikke har spist noe, så er du stappmett. Brusen som er inntatt hjelper også til å gire opp hjernen. Nå skjer det snart. Nå er ventetiden over. Til slutt er alle tallerkener ryddet vekk. Det er da du oppdager det. Det ligger en liten skje igjen. Over der tallerkenen lå for et sekund siden. Dessert. Hjertet synker, og beina slutter å riste.

Frå «Julestemning» av Per Erik Skogan.

Her finn ein kjente og ukjente forfattere i skjønn forening. Blant andre er Årets Ulest-vinner frå 2021, Geir Jacobsen. Ein finn også Petter Fergestad, Svanhild Fosback, Aslaug Tidemann, Hildegunn Bjelland, Heidi Raae og Lisette Askø som er dei mest kjente for min del. I tillegg er det andre som imponerer med sine bidrag, og det er nettopp slike bøker som kan være ein inngangsport til egne utgivelser.

Med variasjoner i sjanger og bodskap, så vil det være noko for enhver. Nokre få er på dialekt og nynorsk, resten er på bokmål. Lengda på tekstene varierer, det samme gjer sjølvsagt også skrivestil og bodskap. Ein må på mange måter nullstille seg foran kvart bidrag, og ein veit aldri heilt kva ein står overfor. Dette synes eg er fascinerende, og viser den store bredden blant forfatterne.

Boka er meget oversiktlig med ei informativ innhaldsliste. Bak i boka er det også informasjon om alle bidragsyterne. Dette er eit godt tiltak der leser får vite meir om personen bak bidraget, og forfattere får litt egenreklame.

Nivået varierer ein del, og ein ser kven som er erfarne forfattere. Likevel er det nokre meir ukjente som imponerer med sine tekster. Nokre har skrevet om artige og absurde situasjoner, medan andre er inne på triste og melankolske tanker.

Ei tåre trillar nedover kinna.
Han reiser seg, slår av radioen,
vil sløkka lyset i stova.
Treet vil han pakka bort.
Hiva det.
Aldri meir vil han sjå det.

På julekvelden sit han i mørket.

Utdrag frå diktet «Julelys» av Hildegunn Bjelland.

Tittelen «Sammen» kjem av at folk kom sammen igjen etter pandemien. Og nettopp dette ordet føler eg er ein raud tråd boka gjennom. Sjølv når ein person har forlatt oss, så er ein sammen i tanker og minner. Sammen skapes minner, og når ein er åleine og ensom, er ein likevel sammen i minnene. Dette er det fleire tekster som indirekte speler på.

Antologien «Sammen» har jul som tema. Med sitt store spennvidde er det tekster for noen og enhver, og her vil du få julestemning og kjenne deg att i fleire av tekstene. Denne boka er eit utmerket valg som lett lesestoff i tida rundt jul.

TERNINGKAST: 5-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s