Luzie – Adelskvinnen og den hedenske ringen av Gunhild Haugnes

Ein faktabasert roman frå 1500-tallet, der norrøn mytologi, faktiske hendinger og fiksjon møtes i skjønn forening. Dette er bok nr. 4 i serien om Frøyas døtre.

  • Norsk tittel: Luzie – Adelskvinnen og den hedenske ringen
  • Forfatter: Gunhild Haugnes
  • Sjanger: Roman
  • Antall sider: 326
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Vikinga Media

Gunhild Haugnes (Født 1964) er bosatt på Rykkinn. Ho har jobba som journalist i mange år. I 2013 debuterte ho som forfattar med boka «Døtre av Norge». I 2017 gav ho ut den fyrste boka i ein serie av sjølvstendige romaner som har fått navnet Frøyas døtre. «Driva – Urtekona ved det magiske fjellet» er bok nr. tre i denne sagaen, og kom ut i 2021. I 2022 kom bok nr. fire ut, med tittelen «Luzie – Adelskvinnen og den hedenske ringen».

Luzie leker med sin nye venninne ved storhavets bredder. Hun vet ikke at det er like før et blodig drama vil utspille seg nabolandet. Hendelser som vil få store følger for henne selv, hennes mektige mor, fru Inger til Austrått, og for de nordiske rikene. Hun vet heller ikke at hun vil spille en hovedrolle i Nordens mest dramatiske kjærlighetshistorie. Aller minst vet hun om sin hedenske herkomst, og om den krevende oppgaven som venter henne som Frøyas fjerde datter. En oppgave som vil sluke hennes liv.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Luzie – Adelskvinnen og den hedenske ringen».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er bok nr. 4 i serien om Frøyas døtre. Bøkene er frittstående, og kan fint leses utan at ein har lest dei andre bøkene i serien.

Forfattar tar oss med tilbake til 1520-talet. Handlinga foregår i Noreg, nærare bestemt i Trøndelag. Det er urolege tider i landet, og danskene er i ferd med å ta over meir og meir av landet. Familien til Luzie er ein av dei få høyadelige familiene i Noreg, der fattigdommen rår.

Hun forstår med en gang at sønnen hennes er død. Likevel klarer hun ikke å fatte det. Hun løfter ham opp og knuger ham hardt inntil seg, slår ham på ryggen. På de kalde kinnene. Prøver å vekke ham, å åpne øynene som er helt uten liv. Så klarer hun ikke mer.

Hovedkarakteren er Luzie, som me fylgjer frå ho er rundt 10 år på 1520-talet, og heilt opp til år 1555. Ho møter Toril, som er omtrent på hennes egen alder. Denne jenta har spesielle evner, og ser at Luzie har fått ei livsoppgåve som ho må innfri. Luzie går oppgåva i møte med stor iver og innsats, men vegen mot målet er lang og farlig.

Forfatter har skapt sterke kvinnelige skikkelser i eit mannsdominert miljø. Dei fleste karakterene me fylgjer er kvinnelige, som står sterkt i samfunnet, men som likevel vert underkuet på kvar sin måte. Klarer dei å stå opp mot dei høye herrer og eit samfunn som er i stor omveltning?

Haugnes har blandet inn norrøn mytologi i historien, og det er ingen som helst tvil om at forfatter kan sine saker. Det samme må sies om hendelsene ho har bygd historiene rundt. Som f.eks blodbadet som oppstod i Stockholm i 1520, der bisper og adelsmenn vert regelrett henretta av ein dansk konge. Heile vegen er det drypp av historiske hendinger. Det er meget interessant å lese om, og samtidig så har forfatter klart å skrive si eiga historie rundt det. Forfatter er også innom Lutheranismen som sprer seg utover i Norden. Imponerende stykke arbeid.

Det vert politisk spill, der makten rår. Giftermål vart til for å styrke familier, uavhengig om det var kjærleik i biletet eller ikkje. Det vert også viet god plass til norrøn mytologi, heksekunst, klarsynthet, religion og historiske hendinger med makabre skildringer. Mange adelige og kongelige er på hevntokt, og dei står ikkje i vegen for å slakte folk ned på sin veg.

I flere dager hang en kvalmende stank over byen fra lik som råtnet. siden overtok røyken fra likbålene. Hun prøvde å unngå å trekke den inn. Klarte ikke å la være å tenke på at den kunne inneholde de siste restene av en som stod henne nær.

Ein fylgjer fleire personer og historier parallelt. Det vert på mange måter ein kamp mellom de gode og de onde kreftene. Ein del litt lange kapitler var det, men med gode cliffhangere var det vanskelig å legge boka frå seg.

Eg følte det vart ein lang intro, der lite skjedde. Det kjem seg riktignok utover, sjølv om det kanskje er ein og anna litt unødvendige lange avhandlinger.

Historien er god, og «plottet» er ein salig blanding av norrøn mytologi, fakta og fiksjon. Men det fungerer, og er ein fengende faktabasert roman frå 1500-talet med eit meget interessant og godt sluttparti, der Haugnes har klart å holde på spenningen.

Fleire steder i romanen er det meget gode miljøskildringer, og ein får følelsen av å tre inn i datidens urolege samfunn. Likevel var det fleire plasser der eg følte romanen kunne ha foregått i nåtiden. Her skulle eg gjerne sett at forfatter hadde fleire skildringer frå datidens liv og leven. Men der ho har det med, er det solid gjennomført.

Mor og datter satte seg ved ildstedet med hvert sitt krus mjød og en kurs søtt brød mellom seg. Mens hun så inn i de sprakende flammene, talte fru Inger.

Gunhild Haugnes har skrevet ein interessant roman i ein periode i Nordisk historie der store uroligheter på fleire plan feide over landene. Alt er grundig gjengitt i romanen, med korrekte navn, steder og hendinger.

«Luzie – Adelskvinnen og den hedenske ringen» er ein roman som er basert på faktiske hendinger, plasser og personer. Samtidig har Haugnes blandet inn norrøn mytologi og fiksjon, og klart å skape ein velskrevet og spennende historie. Ho viser med denne romanen sin kunnskapsrike side, men også sin visjonære måte å skrive på. Det er storslagent og interessant.

TERNINGKAST: 5-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s