Er jeg norsk, hvis jeg har mørk hud? av Amir Shaheen

Ei god og viktig dokumentarbok om det å føle seg norsk med minoritetsbakgrunn.

  • Norsk tittel: Er jeg norsk, hvis jeg har mørk hud?
  • Forfatter: Amir Shaheen
  • Sjanger: Dokumentar
  • Antall sider: 103
  • Utgivelsesår: 2024
  • Utgiver: Tekst Forlag

Amir Shaheen er komiker, kreativ produsent, skribent og tekstforfattar. I 2021 gav han ut humorboka «F*** ta hjernen min!», «Barnas filosofi» i 2023 og «Er jeg norsk, hvis jeg har mørk hud?» i 2024.

«Er jeg norsk, hvis jeg har mørk hud?» Dette spørsmålet får ikke den oppmerksomheten det fortjener i vårt samfunn. Hvorfor anses ikke en mørkhudet person automatisk som norsk? Denne boken tar oss med inn i livet til unge med minoritetsbakgrunn som er født og oppvokst i Norge, og avslører deres tanker og følelser om tilhørighet.
Fra deres perspektiv utforsker vi hvordan norskhet transcenderer hudfarge og gransker essensen av hva det vil si å være norsk.
«Er jeg norsk, hvis jeg har mørk hud?» er et spørsmål vi aldri må slutte å stille, ikke før det er en selvfølge at det å være norsk er uavhengig av hudfarge.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Er jeg norsk, hvis jeg har mørk hud?».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein dokumentar der forfattar har intervjuet unge med minoritetsbakgrunn om det å bu i Noreg og om dei føler seg som norske eller ikkje.

Alle unge som er intervjuet kjem frå ein fleirkulturell bakgrunn. Å vekse opp i Noreg med to ulike kulturer er ikkje lett når ein ofte slites mellom dei. I denne boka får me eit innblikk i de unges tanker gjennom forfatters forskjellige spørsmål.

«Hvis man føler seg norsk, så er man norsk.»

Alderen varierer mellom 9 og 15 år, og dermed får ein eit vidt spenn når det kjem til tanker og modenhet. Men generelt så er det gode, veloverveide og reflekterte svar. Dei samme personene svarer på mange spørsmål boka gjennom, der nokre navn er blitt anonymisert for å unngå konflikter i heimen.

Shaheen kjem med eigne erfaringer og tanker foran kvart kapittel. Dette gjev meg som lesar ein liten bakgrunn for dei spørsmåla som vert stilt, og eit bilete på om dei unge har opplevd/ser det på samme måte i dag. Ein veldig fin innfallsvinkel til kvar kapittel.

Vi blir født ut av ingenting, vi kommer til verden, og fem minutter senere har vi fått tildelt religion, kultur og hudfarge vi ikke selv har valgt. I oppveksten blir vi presset til å følge andres regler og forhåndsbestemte forventninger. Hva godt kommer ut av det? Det ble utrolig viktig for meg å vise at barna våre faktisk tenker på disse tingene, og at de håper at foreldrene forstår hvis de velger bort foreldres religion.

Gjennom svarene så ser ein at mange vert dratt mellom to kulturer. Foreldre som holder på sine kulturer, og vener som har ein heilt anna kultur. Å stå i midten og ikkje heilt skjønne plassen sin i samfunnet og blant vener og familie er kvardagen for mange.

Oppsettet i boka er oversiktlig, men eg skulle gjerne sett at spørsmåla var betre utheva. Dei er ikkje like enkle å få auga på ved fyrste øyekast, og dermed litt vanskeleg å sjå overgangen til nye spørsmål.

Det er 8 kapitler i boka, og ein god del spørsmål og svar rundt temaet i kvart kapittel. Forfatter er innom forskjellige temaer og problemstillinger, som f.eks om dei føler seg som norske eller ikkje, om framtidsutsikter og om religion og kultur. Dette er store temaer der forfatter har forsøkt å komprimere ned til eit minimum for å holde ein viss raud tråd i kapitlene. Og det synes eg han klarer med bravur.

Det er lett å sjå at enkelte spørsmål virker meir engasjerende på dei unge. Særskilt når det kjem til rasisme og religion så får ein lengre og meir utfyllende svar.

Boka er lettlest, og har gode inndelinger. Likevel er det ikkje berre ei bok til hyggestund, men også ein tankevekker. Det er gjerne spørsmål ein ikkje reflekterer over til det daglige som kan sette ein liten støkk i lesaren og innsjå ting som ein ikkje har tenkt over tidligere.

I det siste kapittelet er det borna sjølv som stiller spørsmål til oss vaksne. Denne vinklinga likte eg meget godt. Det får ein til å reflektere og tenke ut eigne svar til kvart spørsmål. Her finn ein også spørsmål som ein nok også lurer på sjølv. Det er gode og viktige spørsmål som vert stilt.

«Hva er grunnen til at dere alltid må lure på hvor vi er fra og hvorfor vi har en annen hudfarge. Er vi ikke alle bare mennesker?»

Amir Shaheen bruker sin eiga bakgrunn når han dykker ned i dei spørsmåla han stiller. Her er det ingen som helst tvil om at forfatter har tenkt nøye gjennom problemstilling og kva han vil oppnå. Det er ein god del opne spørsmål, der dei unge må utbrodere, og det er nokre spørsmål som krever få ord for å svare. Saman så vert det til ein heilhet, og me får eit solid innblikk i tankesett og meininger blant alle deltakerne.

«Er jeg norsk, hvis jeg har mørk hud?» er ein dokumentar som tar for seg vesentlige spørsmål rundt det å vere ung med ein minoritetsbakgrunn i Noreg. Den er lettlest, men samtidig både reflekterende og tankevekkende. Ein stor honnør til alle dei unge som har våget å komme med sine tanker og meininger rundt vanskelege temaer som kultur, religion og rasisme. Ei bok som varmt kan anbefales videre.

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar