Mørkt nett av Jon Christian Møller

Otto er ein politioverbetjent fra Kripos, som reiser til Haiti for å lede eit spesialteam i FN-politiet. Det ryktes om overgripere i eigne rekker, og det blir opp til Otto å avdekke det. Dette er ein sterk krimroman om eit viktig tema.

  • Norsk tittel: Mørkt nett
  • Forfattar: Jon Christian Møller
  • Sjanger: Krim
  • Antall sider: 312
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: JC norske forlag

Jon Christian Møller (Født 1973) har lang erfaring frå arbeid med seksuallovbrot og vald i politiet. I tillegg til tre års operativ tjeneste i FNs fredsoperasjoner, har han óg jobba fleire år som diplomat ved den norske FN-delegasjonen i New York. I 2021 debuterte han som forfattar med krimromanen «Mørkt nett».

Politioverbetjent Otto Bjørkås fra Kripos drar til Haiti for å lede et nyopprettet spesialteam i FN-politiet. Oppdraget går ut på å styrke lokalpolitiets kunnskap om vold og seksuelle overgrep mot barn.
Raskt blir det klart at ikke alle involverte i fredsoperasjonen har gode hensikter. Samtidig, ved FNs hovedkvarter i New York, igangsettes en strengt hemmelig intern etterforskning. Målet er å avdekke overgripere i fredsbevarende tjeneste.
Sannheten finnes i de dystreste avkrokene av internett hvor menneskets mørkeste lyster finner sted.
Og sporene, de peker mot Haiti. I et samfunn hvor nøden er stor og desperasjonen enda større, kan alt kjøpes for penger.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfattar. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Mørkt nett».

«Mørkt nett» er ei krimbok med eit mørkt tema, då det fyrst og fremst handler om seksuelt misbruk av born på Haiti. Dette er eit skjønnlitterært verk, med inspirasjon frå verkelegheita.

Me fylgjer politioverbetjent Otto Bjørkås og hans team i sin kamp mot seksualovergripere på Haiti. Det aller meste foregår i regi av FN-politiet, og dermed også underlagt dets retningslinjer og regler. Ein del etterforskning og spenning er det, men samtidig er det óg ein skjønnlitterær roman. Med eit tema som overgrep mot barn i tillegg, er dette ei litt annleis krimbok enn det ein normalt les.

Det er ein god del navn, titler og begrep ein må prøve å holde kontroll på. Likevel føler eg at forfatter har forenklet det slik at det er absolutt ei lesevennlig bok i så måte. Han skriv ein del om Tor-baserte nettverk, forumer, og om den mørke delen av internett.

Boka handlar blant anna om livet i FN, med kollegaer frå mange land, om personer som dekker over for kvarandre, om eit varslingssystem for overgrep som er pill råttent, om utnytting av dei fattige i samfunnet, og ikkje minst om seksuelle overgrep mot vaksne og born.

Eg synes dialogene startar litt svakt. Eg følte det var oppkonstruerte dialoger, som rett og slett hakka litt, og når nummeret på kapittelet hoppa frå 4 til 7, frykta eg at dette kunne bli ei bok med mange feil, og som ville vere vanskeleg å komme seg gjennom.
Der tok eg grundig feil. Dialogene flyt betre og betre, språket er strålende, og språkvasken er bortimot upåklagelig. Når Møller i tillegg skildrer Haiti på ein utsøkt måte, skriv truverdig om livet i FN, og klarer å mane fram skremmende bilete av overgrep, utan å komme med seksuelle skildringer, så trollbind han meg som leser.

Hovedkarakteren er politioverbetjent Otto Bjørkås. Eg føler forfatter klarer å skape ein karakter som me vert godt kjent med. Otto er skilt, og har ei dotter på 10 år. Hans forhold til sin ekskone er så som så, og det er ikkje like lett å ha foreldreansvar når ein er på jobbreiser rundt om i verda i mange måneder om gongen. Samtidig må han lede eit team, og bekjempe overgripere i eit land langt vekke frå den trygge tilværelsen i Noreg.

Enkelte scener kan vere litt langdryge og også gjentakende, då me fylgjer fleire personer samtidig og får dermed sett to sider av samme sak. Slik sett kan ein få små perioder med ein liten spenningsdupp, og mangel på framdrift.

Eg må få rose forfatters språk og vinkling når det kjem til overgrep mot born. Han går ikkje inn på kva som skjer, (heldigvis) men likevel levner han ingen tvil om kva som har skjedd. Foreldre som bruker borna sine til å selge seksuelle tjenester til vaksne menn, er ikkje akkurat lystig lesing. Møller skildrer også følelsene til borna både før og etter overgrepa, så det er med andre ord ei bok som gjer sterke inntrykk.

Marie-Louise var ni år gammel. Hun begynte å kjenne igjen de hvite mennene som gjorde vonde ting med henne. Ikke at det gjorde det noe enklere, tvert imot. Hun visste hva som kom, og kroppen begynte å skjelve mens kyllingmiddagen presset seg opp fra magen. Marie-Louise klamret seg desperat til dørkarmen som vendte inn mot rommet der det alltid skjedde. Bena sviktet, men hun presset seg mot den tynne veggen og holdt seg oppreist. Tårene spratt ut av øynene hennes.

Miljøskildringene er til å ta og føle på. Søppel som flyt i gatene, skur som knapt holder taket oppe, luktene, rottene og varmen som til tider er uutholdelig, er meisterleg skildra.

Det raslet under dem. Anthony skvatt til. Noe løp over foten hans. Han dro frem lykten med det røde filteret og tittet ned. Rotter. Det krydde av dem under bakken. Mark dro også frem lykten sin. Det nappet i buksebenet hans. Han sparket fremover og kjente at gnageren slapp buksa.

Det er mange små og realistiske detaljer i boka. For å gå ein detalj i sømmene, kan eg nevne om eit våpen forfattar skildrer. Han skriv om ein belgiskprodusert Browning Hi-Power 9 mm pistol. Dette er eit våpen som byrja å bli utdatert på 80 og 90-tallet. Handlinga foregår i 2011, så eg lurte litt på kvifor dette var brukt her. Men når eg leste at personen som brukte dette våpenet var ei rwandisk politikvinne på Haiti, skjønte eg raskt grunnen. Eit land som slit med store økonomiske problem brukar ofte utdaterte og billige våpen i sine styrker. Her har forfattar gjort ein strålende jobb med sin detaljstyring, og viser at ingenting er tilfeldig i «Mørkt nett».

Denne boka inneheld eit tøft tema, som gjer at det er enkelte sterke inntrykk. Likevel er dette virkeligheten for mange, og eit viktig tema. «Mørkt nett» er veldig godt skrevet og inneheld ein spanande historie, som eg varmt kan anbefale videre.

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s