Rovdyr av Erling Gangsøy Greftegreff

Wilhelm Gran og staben hans virvles inn i ein internasjonal etterforsking. Det vert ei vanskeleg sak å løysa i den tredje politikrim-romanen frå Greftegreff.

  • Norsk tittel: Rovdyr
  • Forfattar: Erling Gangsøy Greftegreff
  • Sjanger: Krim
  • Antall sider: 307
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: Liv Forlag

Erling Greftegreff (Født i 1969) er politioverbetjent. Han har vert i mange års operativ tjeneste med varierte politi og etterforskarbakgrunn. Han debuterte med krimromanen «Trekkfuglene» i 2016. Siden har han gitt ut « Liten jente forsvunnet» (2018) og «Rovdyr» (2021).

Levningene etter et menneske blir funnet under gravearbeid i en avsidesliggende elvedal. Identifiseringen viser at de tilhørte en lokal direktør som forsvant sporløst femti år tidligere. En sedat og rolig etterforskning blir igangsatt. Saken er gammel, og sporene fraværende. Etter en tid blir den lagt til side.
I Hønefoss fortsetter alt som vanlig, inntil en enslig, eldre kvinne blir funnet drept. Det er få spor, men ett av dem snur alt på hodet. Plutselig virvles etterforskerne inn i en internasjonal etterforskning, på jakt etter et menneske med helt spesielle egenskaper. Et rovdyr. Men hvorfor dukket det opp nå? I lille Hønefoss?

Denne boka er eit leseeksemplar frå Forlagshuset i Vestfold. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Rovdyr».

«Rovdyr» er den tredje boka i serien om Wilhelm Gran, som fint kan leses frittstående. Dette er realistisk politikrim skrevet av ein politimann.

Boka startar litt provoserende med dyremishandling, men som på ingen måter setter standarden for boka. Den er stort sett veldig leservennlig og inneheld ganske få groteske skildringer, som ein kan finne i denne type bøker.

Hovedkarakterene med Wilhelm Gran i spissen er godt skildra. Wilhelm vert me også meir kjent med i privatlivet. Her byrjar ekteskapet å skrante, men han vil forsøke å redde det pga dottera Elinor, som han forguder. Samtidig står han ovenfor vanskelege valg på jobb, og han er på mange måter ein farsfigur for Mia Klev, som han har tatt inn i teamet, og gjort til etterforsker. Med dette fylgjer ein beskyttelsestrang overfor henne, som han ikkje klarer å gje slipp på. Ellers syns eg dei andre karakterene kanskje er litt trauste og kjedelege, då det ikkje er nokon som skiller seg særlig ut. Karakteren Frank prøver seg på litt humor innimellom, men det renn litt ut i sanden.

Boka startar med noko som hende i 1959. Hovedforteljinga foregår på Hønefoss Politistasjon i 2017, men med små hopp tilbake i tid no og da. Her har forfattar lagt inn gode overskrifter ved kapitlene, slik at ein aldri stusser på tidsperspektivet. Greftegreff er dyktig til å sy saman historia til å verte særs spennende på slutten.

Språket er gjenkjennelig frå Greftegreff sine tidlegare bøker. Det flyt veldig godt, er korte kapitler, og dialogene føles naturlege og realistiske. Plottet er som vanleg særs bra, og forfattar held på spenninga til aller siste side.

Det var ikke slik det skulle ende. Det var ikke slik det hele skulle avsluttes. Dette var et ondt sted, et sted der forferdelige ting hadde skjedd. For mange år siden, og nå, i kveld. Så mye fornedrelse, vold. Så mye død. Og i kveld hadde et nytt, verdifullt liv sluknet.

Dette er ikkje ei bok fylt med action og fart frå fyrste til siste side. Men likevel er den spennende og vanskeleg å legga fra seg. Her den taktiske etterforskinga i hovedfokus, der me fylgjer etterforskerne på politihuset gjennom hypoteser, vitneavhør, samtaler og møter. Forfattar har lagt stor vekt på å skildre kva ei etterforsking består av, og har unngått å skrive om interne konflikter, som ein ofte les om i politikrim litteraturen. Likevel er det brytninger, og det fører til konfrontasjoner, men på eit heilt anna nivå. Dette føltes realistisk og driv historia videre.

Med sine tre solide og heilstøpte krimbøker om Wilhelm Gran, håper eg at Erling Gangsøy Greftegreff etterkvart vert eit kjent forfattarnavn i krimlitteraturen. Desse bøkene holder eit meget høgt nivå, og fortjener all oppmerksomhet og publisitet som det er mogleg å oppdrive. Sjekk ut serien, og spre ordet videre!

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s