Nyckelstenarnas Hemlighet – Nyckeln till Tiden av Sofia Brattvall

En imponerende god svensk fantasyroman for ungdom.

  • Original tittel: Nyckelstenarnas Hemlighet – Nyckeln till Tiden
  • Forfattar: Sofia Brattvall
  • Sjanger: Ungdom, Fantasy
  • Antall sider: 355
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: Ekström & Garay

Sofia Brattvall (Født 1985) er blant anna filmprodusent og regissør. Ho har utdanning innan journalistikk, og tatt mange skrivekurs. «Nyckelstenarnas Hemlighet» er en fantasy bokserie for ungdom som hun debuterte med i 2021.

En hänsynslös mördare härjar i Sverige och alla hans offer är tonåringar. Femtonåriga Teodor undkommer mördarens attack, men hans bästa vän Bella kidnappas.
Mot sin vilja hamnar Teodor i ett uråldrigt internationellt sällskap som har som mål att hitta och förstöra nyckelstenarna. För om de hamnar i fiendens händer kan deras krafter förgöra världen.
Ett slumrande arv vaknar inom Teodor och han upptäcker att han kan förflytta saker med tankens kraft. Med hjälp av Nyckeln till Tiden reser han tillbaka i tiden, på jakt efter en förlorad nyckelsten. Teodor får kämpa för sin överlevnad mitt under finska kriget, och ställs öga mot öga med blodtörstiga gladiatorer i det svunna Romarriket.
Teodors krafter blir allt starkare, men samtidigt växer även tvivlet. Kommer sällskapet verkligen att förstöra nyckelstenarna? För vem skulle frivilligt ge upp så berusande krafter?
Nyckeln till Tiden är första delen i den fantasirika, bitvis halsbrytande serien om Nyckelstenarnas Hemlighet, där ett brokigt gäng ungdomar – med en stor dos humor, gemenskap och nyfikenhet – tar sig an utmaningar i världens alla hörn och tidsperioder.

Denne boka er eit leseeksemplar på PDF frå forfattar. Jeg er på ingen måte påvirket av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Nyckelstenarnas Hemlighet – Nyckeln till Tiden». Boken er på svensk.

Dette er den første boken i en fantasy-serie for ungdom. Boken er på svensk, og blir slippet på det svenske markedet 26. November 2021.

Jeg velger å skrive denne bokomtalen primært på bokmål, slik at det blir enklere for svenske lesere å skjønne innholdet i den. Jeg må også få legge til at selv om boken er på svensk, så var den lett å lese.

Vi møter 15 år gamle Teodor. Han er i utgangspunktet en vanlig gutt, som går på skole og har venner rundt seg. Han bor hos sin onkel, siden foreldrene hans døde i en bilulykke når han var et lite barn. Teodor bor i Arboga i Sverige, og de siste dagene er det kommet nyheter om at ein serie order går løs i Sverige. Denne seriemorderen, som går under namnet «Brännmärkaren» dreper tenåringer på forskjellige plasser i landet, og Teodor frykter at han nå er kommet til Arboga. Samtidig med dette begynner han å høre hviskende stemmer, som åpenbart bare han kan høre. Er det en advarsel?
Sammen med Bella står de plutselig ansikt til ansikt med morderen. Teodor slipper unna, men Bella kidnappes. Teodor havner til slutt hos en gjeng med personer som jakter på nøkkelstener. Her finner han ut at han har magiske evner og stammer fra et slektsledd som gjør at han kan flytte på ting, og blir en viktig person i dette selskapet. Sammen skal de reise i tid, og samtidig leter han etter Bella…

Det første som slår meg, er likhetstrekk med Harry Potter-universet. Vi møter en gutt som er litt annerledes, siden han hører stemmer og føler ting. Han blir sendt på en skole, der han sammen med andre ungdommer, skal bli lært opp til å utøve magi og trolldom. Det blir dramatiske scener med slåssing, magi og ein kamp på liv og død. Men her stopper likhetstrekkene. Sammen med andre må Teodor reise frivillig og ufrivillig bakover i tid, i et forsøk på å få tak i disse viktige nøkkelstenene. Sara Brattvall har lagt inn historiske fakta, og virkelige personer i historien. På denne måten blir det ein lærerik stund, samtidig som den er veldig spennende. Det er også lett humor og ironiske toner innimellom all action.

Kylan kröp tillbaka uppför Teodors axlar, vidare upp i nacken. Han blundade och räknade till tio. Oljekonflikter, klimatförnekare, och pandemier. Och på toppen av bajsmoset: en seriemördare som fimpar tonåringar runt om i landet. Härlig tid att vara vid liv.

Boken er primært for ungdom i alderen 12-15 år. Det er ein god del mørke beskrivelser som omhandler skading, død og fordervelse, så jeg vil ikke anbefale boken til barn under denne alderen. Derimot vil jeg anbefale den på det sterkeste til eldre ungdommer og voksne.

Vi lærer om f.eks conquistadorer som herjet på 1500-tallet, keisere og romerriket i år 93, der den lite populære keiser Domitianus regjerer i sitt flaviske dynasti. Det blir gladiatorkamper, og det er gode beskrivelser om det mektige byggverket i Rom, nemlig Colosseum. Brattvall klarer på en strålende måte å blande fakta og fiction, og få det til å bli både interessant og spennende på en gang. Forfatter klarer på mesterlig vis å beskrive omgivelsene. Jeg som leser var til stede på de forskjellige stedene. Jeg så gladiatorene, kjente den varme luften og stanken fra gatene, kunne se for meg klesstilen og våpnene de brukte. På denne måten blir en sugd inn i universet til Brattvall, og hun holder deg der med et jerngrep. Det er mørkt, dystert og det er mange onde krefter i sving.

Handlingen kan av og til bli litt innviklet for de yngste, og enkelte ord blir gjentatt til det kjedsommelige i boken. Her kunne nok forfatter ha variert litt mer når hun skal beskrive redselen og reaksjonen til personer.

Jeg føler det er en evighet siden jeg startet å lese boken, nesten som jeg ikke husker hvordan den startet. Dette er på grunn av at det skjer så mye, det er så mange scener, og har flere tidsaldrer og epoker. Dette er positivt, og sjelden har jeg lest en ungdomsbok som inneholder så masse action. Historien lar deg nesten ikke hvile i det hele tatt, og den er nesten helt umulig å legge fra seg. Med sine 36 kapitler følte jeg at den var lesevennlig, og selvsagt er det spennende cliffhangere ved hvert kapittelslutt. Språket og dialogene er av internasjonal høy klasse, beskrivelsene av miljø, klær og tidsepoker er fantastiske, og plottet er så bra at til og med voksne kan la seg underholde av denne boken. Selv om dette er første bok i en serie, så får vi en avslutning og svar på de aller fleste spørsmålene.

«Du vet ingenting. Vi är Diego de Almagros ättlingar och vi slåss för alla. Varje dag spiller vi blod och förlorar de vi älskar. För att skydda er. Vi riskerar våra liv så att ni, vanliga människor, kan fortsätta leva era små, patetiska liv. Så ni kan klaga på tråkiga lärare, orättvisa farsor och jobbiga morsor. Så ni kan fortsätta gå i skolan och vara trygga.»

Mange har forskjellige typer magi de kan bruke, og de må samarbeide for å prøve å komme seg ut av situasjoner som oppstår. Hver eneste situasjon er en kamp på liv og død, der gode og onde krefter kjemper i storslåtte scener. Karakterene i boken er interessante og veldig forskjellige, så her har forfatter mange strenger å spille på. Noe hun også klarer på en strålende måte.

Hovedkarakteren er Teodor. En gutt som er usikker og redd av seg. Når han hører stemmene er han redd han er i ferd med å bli gal. Når han klarer å utøve magi, er han redd for å miste kontrollen. Det er med andre ord en samvittighetsfull gutt som inntar hovedrollen i historien. Men klarer han å beholde roen, empatien og samvittigheten når makten hans øker? Det synes jeg var en spennende utvikling å følge med på. Brattvall har klart å skape en levende karakter, og vi følger Teodor på sin ferd både som person og i utvikling. Med andre ord er det veldig bra utført av forfatter.

«Nyckelstenarnas Hemlighet – Nyckeln till Tiden» er en fantastisk bok, og passer like godt for voksne som for ungdom. Jeg håper at boken og serien kommer på norsk, for denne er det internasjonalt høy klasse over. Til alle svenske boklesere som liker fantasy, er det bare å si at denne boken må dere sjekke ut. Wow! Anbefales på det varmeste.

TERNINGKAST: 5+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s