F*** ta hjernen min! Av Amir Shaheen

Dette er ei humorbok med 27 historier som er like absurde som dei er morosamme.

  • Norsk tittel: F*** ta hjernen min!
  • Forfattar: Amir Shaheen
  • Sjanger: Humor, Noveller
  • Antall sider: 151
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: Fair Forlag

Amir Shaheen er komiker og tekstforfattar. I 2021 gav han ut humorboka «F*** ta hjernen min!».

F*** ta hjernen min! er en samling absurde og surrealistiske historier som du neppe har lest maken til tidligere. I alle fall ikke skrevet av en norsk forfatter. Om Amir Shaheen vil kalle seg forfatter, filmskaper eller stand up komiker skal være usagt, men han har mange jern i ilden og tydeligvis mange tanker i hodet samtidig. I denne boken tar han deg med på en uforglemmelig reise og forteller blant annet på en humoristisk måte hvordan det er å vokse opp som muslim i et vestlig land. Å finne sin plass med to så ulike kulturer er ikke alltid like lett.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfattar. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min eiga subjektive vurdering av «F*** ta hjernen min!».

Dette er ei humorbok med 27 morosamme og absurde historier.

På baksiden av boka står det at dette er historier du neppe har lest maken til tidligere. Den uttalelsen kan eg skrive under på med to streker under. Det er bisarre og absurde historier, som inneheld ein særs god dose humor og ironi. Ein god del sleivspark vert delt ut, men samtidig er det gode og viktige bodskap pakka inn i teksten.

Dei fleste historiene har eit bodskap, og sjølv kor absurd historien enn er, så sit ein att med eit smil og ein blir kanskje litt klokere i samme slengen. Det er fleire samfunnsrelaterte temaer, samt religion og innvandring.

«Alle tenker på norsk. Hadde det blitt krig, hadde vi alle stilt oss i kø for å dø for Norge. Fordi det er dette landet vi kjenner, og det er dette landet vi kommer fra. Selv om vi får beskjed om at vi skal komme oss vekk herfra. Hvor skal jeg dra, tilbake til Stovner? Hvis jeg hadde dratt tilbake til Somalia, hadde jeg ikke overlevd en dag. Jeg kan ikke lese, skrive eller snakke somali, hjernen min er ikke somalisk.»

Utdrag fra historien «Mustafas tidsmaskin».

Historiene varierer litt i kvalitet. Nokre vart litt på overmåten for min del, og eg skjønte ikkje heilt kva forfattar ville med historia, medan andre var spot on. Men slik er det med humor. Det som ikkje treff meg, kan andre sitte å gapskratte til. Uansett så virker det som det er blitt jobbet godt med teksten, sjølv om språkvasken nok kunne fått ein runde til.
Nokre er bygget opp slik at dei nok er blitt brukt, eller vil bli brukt i stand-up show.

Her kan dyr snakke, Gud banner, det er historier om taco-fredag, one night-stands, influencere, realityshow, seriemorder, engler og ein god del om innvandring, og det å vokse opp og integrering inn i det norske samfunnet. For å nevne noko av innhaldet du vil finna i denne boka.

Historiene er skrevet i eit fargerikt språk, med ein god del vulgære ord og uttrykk. Shaheen sparer ikkje på kruttet, og denne er nok ikkje for sarte sjeler. Men dei vil nok mest sannsynlig ikkje ha ei bok med ein tittel som starter med f*** øverst på leselista uansett. Forfatter er innom religion titt og ofte, og bruker humor som eit verkemiddel. Nokre vil kanskje føle det blir litt i overkant, andre vil sitte å le av det. Men det eg fant positivt med dette, er at han ikkje glorifiserer det eine eller det andre.

Hun har blitt gravid og bor i Asker nå med fjorårets tesla og svigermor fra helvete. Thank God at hun ble bælfeit, tenk så slafsete den slufsa kommer til å bli etter å ha trykket ut den feite ungen! Så ja, motivasjonen har aldri vært større!

Utdrag fra historien «Hva hvis vi var ærlige på jobbintervju?»

Eg synes «kebab-norsk» historien var strålende. Her speler forfatter på den litt «typisk norsk» oppfatning av språket til ein innvandrer, og treff hodet på spikeren. Det samme må sies om «Dagen Amir fikk klapp av imamen». Den lo eg godt av. Ein 14 år gammel Amir som moter seg opp og spør ut imamen om kritiske spørsmål han brenn inne med. Den er åleine verdt å lese denne boka.

Me får eit innblikk i korleis det er å vere innvandrer og muslim i det norske samfunnet. Det er mange gode poeng han kjem med, og som gjer at ein tenker litt ekstra over innhaldet. Det skal sies at forfatter på ingen måte sparer på kritikken overfor nordmenn eller innvandrere. Det er godt balansert, ein får meget artige bilete på netthinna medan ein les, og det er utrulig morosamt.

Eg vart positivt overrasket over denne boka. Shaheen varierer mellom humor og alvor, mellom å fortelle absurde historier og ta den ned på eit realistisk plan igjen. Men felles for dei alle er at det er eit bodskap som ligg til grunn i historiene. Det er fantastisk skrevet, og det er generell humor i dei fleste historiene, som vil treffe bredt.

«F*** ta hjernen min!» er ei meget lettlest og humoristisk bok. Sjølv om latteren og smilet sit laust, er det likevel gode poenger i tekstene. Dette var ei bok eg storkoste meg med. Denne kan anbefales viss du har eit snev av humor, og tåler litt banning og vulgært språk.

TRRNINGKAST: 5-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s