Viktor og heksa Jo – Såtehuene av Konrad Knutsen

Ei spennende, og litt skummel barnebok om Viktor og møtet med ei heks og såtehuene.

  • Norsk tittel: Viktor og heksa Jo – Såtehuene
  • Forfatter: Konrad Knutsen
  • Sjanger: Barn, Fantasy
  • Antall sider: 81
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: KBM Forlag

Konrad Knutsen debuterte som forfatter med barneboka «Pers forunderlige verden» i 2017. Oppfylgjeren kom i 2019. I 2021 gav han ut barneboka «Viktor og heksa Jo – Såtehuene».

Viktor finner en merkelig hatt under en trerot. Men i det han setter den på hodet skjer det noe merkelig. Han havner i en annen verden og møter den lille heksa Jo. Viktor og Jo blir venner. De leker og Jo lærer Viktor heksekunster. Men når mørket kommer forandrer alt seg … da skrur nemlig såtehuene seg opp fra jorden. Og såtehuene vil ikke leke – de vil ha et saftig menneskebarn til nattmat.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Viktor og heksa Jo – Såtehuene».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ei barnebok med mystikk og hekseri, der målgruppa er satt til 6-9 år.

Viktor går i 3 klasse, og nå er det endelig sommerferie. Då kan han gjere det han liker aller best, nemlig å kikke på fugler ved Almannamyrvannet. Medan han er der oppdager han noko som blinker i sola. Han går bort og finn noko som ser ut som ein trepinne med ei rund kule på. I tillegg finn han ein gammel hatt. Når han tar den på seg, så skjer det noko med han. Plutseleg er han meir vaken, og han kan sjå personer rundt seg som han ikkje gjorde utan hatten. Dette er starten på møtet med den lille heksa Jo og deira kamp mot dei skumle såtehuene.

Jeg må notere oppdagelsen, tenkte han og fant fram blyanten fra sekken. I boken skrev han ned dato, år og sted under tegningen av rødhodevarsleren. Da så han noe som blinket i solen nede ved vannkanten.

Ein liten gut forsvinn når han er ute i skogen saman med mor si. Dette føltes ein smule urealistisk, men eg reknar ikkje med at borna vil analysere innhaldet i boka på samme måte som ein vaksen. Ein leiteaksjon vert satt i gong, og Viktor har lyst til å bidra, all den tid han veit meir om kva som kan ha skjedd enn det han seier. Ein spennende, og til dels makaber historie utspiller seg.

Boka innehar korte kapitler, men har likevel relativt tettpakka tekst på sidene. For mange som nettopp har lært seg å lese, så kan dette virke litt uoverkommelig. Det er ein del teikninger i boka, men eg skulle gjerne sett det var fleire, i tillegg til luftige avsnitt. Dette ville ført til at den ville blitt meir lesevennlig for dei minste. Som bok for høytlesing av ein vaksen, er den veldig bra.

Språket er lett, og Knutsen har gitt liv til karakterene. Det er masse latter blant dei, og dei oppfører seg som barn, sjølv om heksa Jo tross alt er 238 år. Det er likevel for barn å rekne i heksealder. Viktor og Jo er to karakterer ein berre må like. Teikningene av dei er artige og karakteristiske.

Han kjente hjertet dunke ekstra hardt da han så bakken langt der nede. Med et godt tak rundt det tjukke tauet, firte han seg ut av vinduet. Nei! Det går ikke, tenkte Viktor da han kjente at han gled sakte nedover og slet med å holde seg fast. Det går ikke. Jeg kommer til å miste grepet og falle!

Teikningane er relativt enkle strekteikninger. Dei starter uskyldig, men vert etterkvart skumlere utover i boka. Borna bør likevel ikkje miste nattesøvnen av den grunn. Boka handler om såtehuene, men eg saknar teikningar av dei. Dei er teikna inn i ein bakgrunn på ei teikning, men ellers er dei utelatt. Kanskje for at forfatter vil at det skal vere litt mystikk rundt dei?

Såtehuene er nokre merkverdige skapninger som kan virke skremmende for dei aller minste. Hvertfall viss ei har ein skog i nærleiken. For desse såtehuene ligg under jorda og berre venter på at mørket skal komme, slik at dei kan skru seg opp frå jorda. Og menneskebarn er deira hovedrett. Toppen av såtehuene kan gjerne vere ei tue som me tråkker på når me er ute i skogen. Tenk kor irriterte dei må vere….

«Ja! Om dagen er det bare toppen av hodene vi ser. De stikker så vidt opp av jorden. Du har sikkert sett dem, eller til og med tråkket på dem.»
«Nei, jeg har aldri tråkket noen på hodet», svarte Viktor forskrekket og ristet så mye på hodet at hatten nesten datt av.

Her finn ein magi, hekseri, monstre og mørke. Men det er også gjort rom for artige episoder og uttrykk. Sjølv om historien er spennende og litt mørk, lyser den også opp med latter og barnlig glede. Her synes eg at Knutsen har klart å balansere motsetningene på ein fin måte.

Dette var ein artig og underholdende lesestund. Med godt persongalleri, spennende historie og korte kapitler, er dette ei bok som vil falle i smak hos både ung og vaksen. Dei aller minste vil kanskje finne den skummel, all den tid desse såtehuene spiser småbarn.

«Viktor og heksa Jo – Såtehuene» er ein original og spennende barnebok. Det ligg ein mystikk over heile historia, og karakterene gir grobunn for mange fleire bøker om dei. Dette håper eg at forfatter Konrad Knutsen benytter seg av. Anbefales.

TERNINGKAST: 4+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s