Sommer i Sandøsund av Lene Lauritsen Kjølner

La deg drive med inn i den kaotiske og morosamme kvardagen til Sofie, Linn og resten av gjengen i Sandøsund. Dette er den ultimate sommerromanen.

  • Norsk tittel: Sommer i Sandøsund
  • Forfattar: Lene Lauritsen Kjølner
  • Sjanger: Roman
  • Antall sider: 524
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Fagervik Forlag

Lene Lauritsen Kjølner (Født 1962) er skribent og forfattar. Ho debuterte som forfattar med novella «Armer og Bein» i 2013. I 2014 kom den fyrste av til no åtte bøker (2021) om privatetterforskar Olivia Henriksen. Med «Høyt henger de» vann ho Nytt blod-prisen for beste krimdebut. Ho har også gitt ut ei rekkje noveller. I 2020 gav ho ut romanen «Petra Pettersens perfekte plan», før ho kom ut med juleromanen «Jul i Sandøsund» i 2021. Ho følgde opp med «Petra Pettersens perfekte Påske» og «Sommer i Sandøsund» i 2022.

En sjarmerende bokbuss av edelt, fransk merke baner seg vei inn i Sofies liv. Linn og franskmennene elsker den, selv om Sjøstjernen er full av kunder som vil ha kaker, softis og pocketbøker. Og Agathe skal feire nitti år og sommerens høydepunkt, den store maleriauksjonen, står for døren. For var det egentlig en ekte Munch som dukket opp på Sofies loft? Tante Agathe er hjemme fra Spania med stor energi, og etter å ha ryddet opp i andres liv, maler hun forfatter Jack. Til stor glede for Sandøsunds kvinner. Sofie strir med trøblete softismaskiner, bortkomne måker, glorete hodepynt, napoleons- og kremkaker, samtidig som hun gleder seg til kveldsbad, et glass champagne og romantikk i hverdagen. For Francois er herlig, i Sandøsund opplever de kjærlighet og et nytt liv, bokbussen blir champagnebar og løfter blir avlagt på Mistelteinen hotell. Alt mens lyden av klaprende flamencosko rir Sofies liv som et mareritt.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Sommer i Sandøsund».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein skikkelig feel-good roman med sommerlig tematikk og omgivnader. Boka kan fint leses frittstående, men det anbefales å lese «Jul i Sandøsund» fyrst, sidan me fylgjer karakterene videre frå den boka.

Denne romanen inneheld 31 kapitler, eit kapittel for kvar dag i juli, for den som har brukt den til sommerlesning. Derfor er romanen på godt over 500 sider. Den finnes også som e-bok og i lydformat, viss folk ikkje er så glad i å ha ein «murstein» av ei bok med seg rundt om.

Me møter igjen Sofie, som også er jeg-personen i boka. Ho driv Sjøstjernen Bok og Kafé, i lag med bestevenninna Linn. Det meste av handlinga i boka foregår enten her eller på Mistelteinen Hotell som faren og hans makker driver. Sofie og Linn har funnet kvar sin store kjærleik, og det meste kretser rundt desse karakterene.

Alle som har lest bøker av Kjølner vil raskt kjenne att språket og dei fargerike og avslappende miljøskildringene. Eg vil tru dei aller fleste kunne tenkt seg å budd i Sandøsund etter å ha lest boka. Det er stort sett sommer og sol boka gjennom, både vérmessig, men også i utstråling og karaktermessig. Det er mykje smil og latter blant karakterene, sjølv om dei møter på problemer her og der. Av og til er dei «irriterende» glade, men det er litt av sjarmen med bøkene til Kjølner.

Eg liker måten forfatter klarer å blåse liv i ein så banal ting som ein måke. Måke-Morten får ein personlighet og eit liv gjennom dei artige og gode skildringene som Kjølner kjem med. Det er ein fryd å lese.

For Morten er en måke, en helt vanlig måke av litt spesiell art, men ikke en måke med spesielle behov utover andre måker. For jeg har funnet ut at måka Morten er en svartbak og en rødlistet art, selv om han ikke vet det selv.

Det er masse som skjer i Sandøsund, og spesielt sidan dei finn ein gamal bokbuss som dei får i stand og opp og gå på kort tid. Dette speler forfatter ein god del på, og det skulle ikkje forundre meg om dette er inspirert frå virkeligheta. Det vert også masse styr rundt maleriene som Sofie fant på loftet. Er det virkelig eit ekte Munch-maleri ho har i sin bevaring, eller er det berre ein kopi? Dette er ein av mange spennende ting som skjer, og gjer til at drivet vert opprettholdt.

I og med at boka er såpass lang, så vert det ein og anna langdryg utgreiing og detaljerte skildringer for å fylle ut kapitlene. Dette førte til at eg som leser mista litt av interessa her og der. Nå skal det sies at eg leste mange kapitler i strekk, og fulgte ikkje den «anbefalte» oppskrifta med å lese eit kapittel kvar dag. Ein får nok ikkje det samme inntrykket ved å bruke den som ei god og lang sommerbok.

Forfatter kjem med ein del morosamme billedlige metaforer. Metaforer som ein kan assosiere seg med, og som gjer til at det vil rykke litt i munnviken.

Og siden avstandene her ute på Hvasser egentlig ikke er så kjempestore, tar det ikke lang tid før vi når fram til grusveien, og ganske riktig; den hvite og kunstige sanden på stranden skriker mot oss som en plastbåt på trebåtfestivalen.

Kjølner har ei sprudlende forteljarstemme som berre må oppleves. Dette er den ultimate sommerboka, enten ein leser den midt på sommeren med sand mellom tærne, eller ein les den på kalde vintersdager med ein varm kopp foran seg der ein drøymer om sol og sommer. Får ein ikkje sommerfølelse av å lese denne, så veit ikkje eg…

Det vert ein god del om bokbuss, kunstauksjon, malerier, softismaskin, kjærester, ekskjærester, familie, forfattarbesøk, bygging av petanque bane, flamencodans og kanskje det til og med spøker i huset til Sofie også? Tematikken er med andre ord varierte, men felles for dei alle er den positive tonen alt er skrevet i.

«Spøkelser», sier jeg. «Jeg glemte å si at det spøker her også. Faktisk har jeg vært inne på tanken om å melde meg på ‘Åndenes Makt’. Du vet Ghostbusters…»

Bokens store styrke er karakteroppbygginga. Det er eit fyrverkeri av noken karakterer. Her møter ein på fleire lag i samfunnet. Rike og suksessfulle, vanlig mann i gata, personer med fysiske og psykiske plager, hardtarbeidende arbeidsmaurer, glade franskmenn, sur og gretten nabo, ung og gammel om ein annen, og eit særs sprudlende homofilt ektepar som nærmest bærer boka på sine skuldre.

Når Kjølner sit bak tastaturet eller har forfattarpennen i hånda, veit ein aldri heilt kva som vil skje. Men ein kan være heilt sikker på at resultatet alltid blir strålende. Og ein skal ikkje bli overraska om ho klarer å skrive seg sjølv inn i romanen på eit eller anna tidspunkt….

«Sommer i Sandøsund» er ein feel-good roman som det lukter sol, sommer og sjø av. Persongalleriet er eit fyrverkeri, og med sitt sprudlende språk og lette tone er dette ei bok eg virkelig kan anbefale videre.

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s