Jul i Sandøsund av Lene Lauritsen Kjølner

Ein herlig juleroman, der boka er skrevet som ein julekalender. Eit kapittel kvar dag fram mot julafta.

  • Norsk tittel: Jul i Sandøsund
  • Forfattar: Lene Lauritsen Kjølner
  • Sjanger: Roman
  • Antall sider: 361
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: Fagervik Forlag

Lene Lauritsen Kjølner (Født 1962) er skribent og forfattar. Ho debuterte som forfattar med novella «Armer og Bein» i 2013. I 2014 kom den fyrste av til no åtte bøker (2021) om privatetterforskar Olivia Henriksen. Med «Høyt henger de» vann ho Nytt blod-prisen for beste krimdebut. Ho har også gitt ut ei rekkje noveller. I 2020 gav ho ut romanen «Petra Pettersens perfekte plan», før ho kom ut med juleromanen «Jul i Sandøsund» i 2021.

Sofie elsker livet som bokhandler og kaféeier på brygga i Sandøsund, der venninnen Linn hjelper til når hun ikke oversetter bøker.
Da tante Agathe flytter til Spania og et kollektiv for kulturelle damer, gir hun bort den knirkete, gamle villaen sin i gave til Sofie. Hun kaster seg over julepynt, sylte, fattigmann og jule-yuccaer med god hjelp av faren og Marcel, som driver verdens hyggeligste hotell.
Men hotellets nye kokk, Francois, får Sofies julehjerte til å banke i takt med Linns mandelhakking. Litt synd at Sofies raffe søster, Tilde, også liker ham. Francois har en fortid, men den mest spennende fortiden – og framtiden – kan ligge i plankene på Sofies nye hus.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfattar. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min eiga subjektive vurdering av «Jul i Sandøsund».

Dette er ein juleroman, med 24 «luker», eller kapitler. Med andre ord er det ein julekalender i bokformat.

Dei som har lest tidlegare bøker av Lene Lauritsen Kjølner, vil kjenne att språket med ein gong. Sjølv om det er nye hovedkarakterer og nytt univers, er resten ved det gamle. Bortsett fra at prosecco er byttet ut med rødvin. Ellers er det meste inntakt i Kjølner’s suksessoppskrift.

Denne gongen vert me kjent med Sofie, ei 42 år gammel kvinne som har ein bokhandel og kafé ved brygga i Sandøsund. Saman med hennes bestevenninne, Linn, som også er frivillig hjelper i bokhandelen og kaféen, kjem dei opp i mange artige og hjertevarme situasjoner. Eg liker at forfattar har så mange karismatiske og særegne karakterer med i bøkene sine. Far til Sofie driv Mistelteinen hotell, saman med hans mannlige kjæreste Marcel. I tillegg vert me kjent med barndomskameraten William, Fredrikke, som er dottera til Sofie, Tilde, som er søsteren til Sofie, grandtanten Agathe, og ikkje minst den nye franske kokken på hotellet, Francois, samt nokre stamkunder i butikken. Med andre ord er det ikkje så mange personer å holde styr på, og gjer boka særs lesevennlig.

Det sier seg selv at hun ble nedrent av beundrere fra hun var tretten år og det har fortsatt i alle år etterpå. Men av en eller annen grunn har forholdene hennes gått like lett i stykker som pepperkakehusene mine gjør dagen før nyttårsaften. Det er da jeg vanligvis går løs på dem med et hardt kjøkkenredskap. Nå har aldri Tilde gått løs på beundrerne sine med kjøkkenredskaper, så vidt meg bekjent, men min personlige teori er at hun har utviklet en kresenhet gjennom mange år.

Hovedkarakteren er Sofie. Ho har ein tendens til å krisemaksimere ting, og ho roter seg stadig opp i saker, og kjem ut for flaue situasjonar. Sjølv om det er pinlig eller det er ein liten krise på gang, så ler ho godt saman med Linn. Når ho vert forelska i Francois, så må ein berre trekke på smilebåndet, sidan absolutt alt han gjer finn ho romantisk og sjarmerende. Tonen er med andre ord lystig, både i språk og i dialoger.

Det er masse baking. Dei to venninnene baker og står på for å selge til kundene i butikken. Nå har ikkje eg tallet på all bakst som er nevnt, men eg er temmelig sikker på at det er fleire enn sju sorter. Kan til tider verte litt for masse bakesnakk, men samtidig så høyrer det førjulstida til, og sidan Sofie eig butikk med bokhandel og kafé i, så er det eit logisk gjeremål.

Humoren er lett, og ein vert fort glad i universet. Kjølner har ein egen evne til å dra leseren inn i historia med sitt særegne språk. Det er ei skikkelig julebok, med juledufter, snø, peiskos, bakst, juletretenning, pynting, samhold, skikkelig godt humør, forventning, familie og veldig mange mistelteiner. Og sannelig vert det ikkje ein god dose flørting og kjærleik også. Eg må også nevne den fantastiske Nicolaus. Smått utrulig korleis forfattar bokstavelig tala har klart å blåsa liv i ein oppblåsbar figur. Fantastisk.

Jeg våkner brått av at noen står ved sengeenden, så jeg forsøker å fokusere. I min alene-tilværelse i det siste har jeg sett et par skrekkfilmer på Netflix som er nok til at synet får det berømmelige blodet til å stivne i årene mine, så jeg gisper mens jeg gir fra meg et lite hyl.

Den fyrste og siste luka er lang. Dei resterende 22 lukene er som ei godt smørt klokke, eller dei jevne rundetidene til Johan Olav Koss i sine glansdager om du vil. 12 til 13 sider pr luke, gjer at den fint kan leses kvar dag, sjølv med ein travel innspurt i kvardagen frem mot jul. Det største problemet blir nok om leseren klarer å holde seg til kun ei luke kvar dag, for Kjølner har lagt inn nokre gode cliff-hangere, som trigger nysgjerrigheten til det ytterste. Eg hadde nok ikkje klart å kun lest ei luke om dagen, for dette var ei bok som engasjerte.

Boka passer kanskje best for kvinner. Men det ligg så masse humor og artige situasjoner i bunn, at sjølv den barskeste mannen der ute vil kunne kose seg med denne historia fram mot julaften.

Eg lar meg stadig imponere av måten Kjølner skaper liv i sine figurer. Det er ingen lange avhandlinger, eller detaljerte skildringer rundt personene. Personligheten kjem naturleg fram i handlinga. Som f.eks far til Sofie, som har ein buldrende latter. Då får eg umiddelbart opp eit bilete av ein litt kraftig fyr, nesten som ein julenisse.. Slike små, men veldig effektfulle ord og setninger skaper eit fortreffelig univers. Nok ein gong.

«Jul i Sandøsund» er ei bok som garantert vil få deg i julestemning fram mot jul. Med ei «luke» kvar dag, vil du få 24 hyggelige lesestunder, langt vekk fra kvardagens mas og kav. Ein herlig juleroman som eg anbefaler på det varmeste!

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s