Fruene av Tarryn Fisher

Menneskesinnet vert satt på ein stor prøve i denne psykologiske thrilleren.

  • Norsk tittel: Fruene
  • Original tittel: The Wives
  • Forfattar: Tarryn Fisher
  • Sjanger: Thriller, Psykologisk
  • Antall sider: 286
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: HarperCollins

Tarryn Fisher (Født 1983) er født i Johannesburg, Sør-Afrika, men har vokst opp i USA. Ho debuterte som forfatter i 2011 med boka «The Opportunist». Sidan den gang har ho gitt ut ei rekke bøker. I 2019 gav ho ut den psykologiske thrilleren «Fruene», som kom ut på norsk i 2022.

Se for deg at mannen din også har to andre koner.
Du har aldri truffet dem. Ingen av dere kjenner de andre, og på grunn av det uvanlige arrangementet deres får du bare treffe mannen din en gang i uka. Du elsker ham likevel så høyt at det ikke spiller noen rolle. Det er i alle fall det du forteller deg selv.
Men en dag finner du en kvittering etter en legetime for en kvinne som heter Hannah – og du klarer ikke å la være; du leter henne opp, utgir deg for å være en annen og blir venn med henne. Hannah har ingen anelse om hvem du er. Og da du ser merkelige blåmerker på henne, innser du at hun blir slått av mannen sin. Mannen din.
Hvem er han egentlig, og hvem er den mystiske tredje hustruen? Spørsmålet er om du er villig til å risikere livet for å avsløre sannheten.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forlaget HarperCollins. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Fruene».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein psykologisk thriller som setter menneskesinnet på ein stor prøve.

Kvar torsdag kjem Seth heim i leiligheten til jeg-personen. Ho elsker mannen sin, og er like nyforelsket kvar gong han kjem inn døra. Når ho ein dag finn ein kvittering for ein legetime til ei som heiter Hannah i lomma hans, byrjar ho for alvor å tenke over kven dei to andre konene er. Nysgjerrigheten tar overhånd, og ho forsøker å finne ut kven dei er bak mannen sin rygg. Ho finn raskt ut at Seth ikkje er heilt den ho trudde han var.

Vi er tre kvinner med ulike kropper, likevel blir vi begjært av den samme mannen. Det rimer ikke. Pleier ikke menn å foretrekke en bestemt type?

Mange forfattere har ein tendens til å rushe litt i denne sjangeren, og fremprovosere nerven og det psykologiske spelet for tidlig i bøkene. Fisher har lagt opp til ei sakte oppbyggende historie, der ho tar seg god tid til å setje leser inn i historia. Når det er gjort, byrjar ho med virkemidla som kjenneteikner sjangeren.

Det psykologiske spelet vert ganske intenst utover i romanen, og eg som leser vert forvirra. Her viser forfatter stor skrivekunst ved å klare å komme inn i hovudet mitt og rote til tankegangen. Fisher trigger ei nerve og utløyser ein form for paranoia. Kven snakker sant og kva skal ein tru på?

Enkelte få partier vart litt langdryge, og gjorde til at den mistet litt av sin intensitet innimellom. Men Fisher klarer likevel å oppretthalde eit godt driv i romanen, og redder seg fint inn på det.

Det er få karakterer med i boka, men dei som er med er godt oppbygde. Særskilt jeg-personen er eit skoleeksempel på ein kompleks og fantastisk karakter som ein kjem virkelig godt under huda på, og ein leser historia gjennom hennes auge og tanker i nå-tid.
Karakterene utvikler seg undervegs i boka, noke som alltid er eit stort pluss.

Fisher har skapt ein hovedkarakter som ser på seg sjølv som ei undertrykt kvinne. Fleire steder i teksten kan ein lese mellom linjene at kvinnesynet i samfunnet ikkje er i nærleiken av å vere sidestilt med mannen. Det vert med andre retta ut eit par spark til samfunnet og menn generelt.

Venter og venter, det er det kvinner gjør. Vi venter på at han skal komme hjem, venter på at han skal legge merke til oss, venter på å blir rettferdig behandlet – på å bli sett og verdsatt. For kvinner er livet bare en eneste lang ventetid.

Boka handler om menneskesinnet og kva det kan gjere med ein person. Når jeg-personen fyrst får tanken om å finne ut kven dei andre konene til Seth er, så er det ingen veg tilbake. Fleire ganger vurderer ho å stoppe leitinga for ho veit at det er galt, men likevel så er det tankegangen og sinnet som overtaler ho og maner frem psykiske reaksjoner. Kva fortel Seth til dei andre kvinnene? Elsker han dei like høgt? Behandler han alle likt? Spørsmåla er mange for hovedpersonen. Forfatter skildrer dette på mesterlig vis, og ein vert dratt rett inn i tankemønsteret og ein får medfølelse og forståelse for valgene personen tar.

Ein byrjar etterkvart å ane konturene av korleis det vil ende, men likevel er det mange vendinger og anklager. Slutten er meget spennende, sjølv om den kanskje kom litt brått på og har nokre litt enkle løysinger.

«Fruene» innehar eit solid og godt språk, der dialogene har ein egen nerve som treff deg. Det er ein godt komponert historie der det psykologiske aspektet virkelig er fremtredende. Boka kan varmt anbefales, og vil garantert sette tankemønsteret ditt på ein prøve.

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s