Rottekongen av Pascal Engman

Ein forrykende spenningskrim med politietterforsker Vanessa Frank i hovedrollen. Dette er bok nr. 2 i denne serien.

  • Norsk tittel: Rottekongen
  • Original tittel: Råttkungen
  • Forfattar: Pascal Engman
  • Sjanger: Spenning, Krim
  • Antall sider: 399
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: Gyldendal Norsk Forlag

Pascal Engman (Født 1986) er journalist og forfattar. Han debuterte som forfattar i 2017 med «Patriotene». Engman gav ut boka «Ildlandet» i 2018, som er hans fyrste krimroman med Vanessa Frank i hovedrollen. «Rottekongen» vart utgitt i 2019.

En ung kvinne blir funnet død i sin egen leilighet i en av forstedene til Stockholm. Hun er knivstukket over tjue ganger. Politietterforsker Vanessa Frank håndterer utredningen med en gnagende følelse av at det er noe som ikke stemmer.
I kjølvannet av feminismens fremgang brer det seg et nettverk av kvinnehatere. De kaller seg incels og får sin livskraft fra internettets mørkeste kroker. De søker fellesskapet og vil forlange oppreisning fra alle kvinner som ikke nedverdiger dem et blikk. Når idé skal omgjøres til handling, er det mange liv som står i fare.

Denne boka er eit leseeksemplar frå Gyldendal Norsk Forlag. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Rottekongen».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er bok nr. 2 i serien om politietterforsker Vanessa Frank, og er ein fartsfylt krimroman. Den kan leses frittstående, men det anbefales å lese desse bøkene kronologisk.

I motsetning til den forrige boka, «Ildlandet» som startet rolig, vert me her kasta rett inn i ei historie som er proppfull av hat, hevngjerrighet, forakt, drap og ikkje minst samfunnsrelaterte temaer.

Han klappet henne på kinnet og løsnet beltet sitt. Sterke armer snudde Jasmina over på magen og holdt henne fast. Noen presset ansiktet hennes ned i madrassen. Det ble vanskelig å puste. Hun prøvde å rive seg løs. Skrikene ble kvalt i madrassen.

Hovedkarakterene er videreført frå forrige bok, og dei utvikler seg i takt med historien. I tillegg kjem nye personer til, nokre får ein medfølelse for, andre håper ein berre forsvinn så fort som mogleg. Alle kjem med gode karakteristikker og gjer dei unike på kvar sin måte, og forfatter liker å provosere gjennom sine karakterer og lykkes med dette. Dette skaper engasjement og gir ekstra liv til historia.

Engman liker å ta opp samfunnsrelaterte temaer i sine bøker, og dette er intet unntak. Denne gangen går det på gjengvoldtekt og dets ringvirkninger, og det som kalles «Incel-bevegelsen». Ifølge wikipedia handler dette om menn som føler seg avvist fra fysisk og emosjonell kontakt med kvinner, og som tror at de derfor aldri kommer til å oppleve romantiske forhold, intimitet, sex eller det å få barn. Dei føler at kvinner viser forakt for dei, og at dei vert avvist kun pga det overfladiske. Dermed bygger det seg opp eit kvinnehat over tid, der kvinner sjikaneres og nokon ganger går ein fysisk til angrep.

Han ønsket ikke å hate kvinner, men det ble stadig vanskeligere å unngå det. Samfunnet hadde gitt dem så mange fordeler, privilegier han som mann bare kunne drømme om. Kvinner var helt avgjørende for samfunnet, for menneskehetens videre eksistens. En mann var bare nødvendig ved selve samleiet. Etter det kunne han like gjerne dø.

Denne nettbaserte bevegelsen har Engman skrevet sin roman rundt. Det er nok ein gang skrevet med eit røft språk der han ikkje sparer på ord og skildringer. Likevel passer hans skrivestil som hånd i hanske til denne romanen.

Media og journalister er ein av bi-historiene i boka. Forfatter har sjølv vert ein profil i dette yrket, og kjem med truverdige blikk på korleis media, redaktører og journalister jobber opp mot saker som er sprengstoff for omverdenen. Også her er det moralske valg og dilemmaer som må takast hensyn til.

Ein les om kvinner som ikkje ofrer enkelte mannfolk eit eineste blikk og overser dei fullstendig, og heller går etter dei rike og som har utseendet med seg. Uansett kva mannen gjer for å få oppmerksomhet, så får det samme utfall. Dermed kjem etterkvart det gryende hatet for kvinner frem hos mannen. Det er ei interessant vinkling på historia der mannen er «offeret», men samtidig så er det kvinner som må lide.

Engman skildrer eit klasseskille på ein fantastisk måte. Han tar f.eks utgangspunkt i ein rik og velstående tv-kjendis på den eine sida, og nokre slitne uteliggere på den andre sida. Når desse møtes så ser ein verkelig forskjellen, sjølv om alle er av kjøtt og blod. Forfatter klarer å sette ting i perspektiv, sjølv om det er ein heseblesende spenningsroman.

Det vert ein del moralske dilemmaer for politietterforsker Vanessa Frank. Denne karakteren har virkelig to sider ved seg. Ho viser stor empati for sine nærmeste og dei som treng det, og så er ho totalt hensynsløs overfor dei som ikkje følger lover og regler. Motsetningene er store, men det er uansett ei kvinne med bein i nasa og som ikkje bryr seg om ho må gå litt utradisjonelt til verks.

Det er fleire bi-historier, og alle har på kvar sin måte ein problematikk og eit mål som gjer dei troverdige og særs spennende. Når forfatter da legger inn cliffhangere og i tillegg har korte kapitler, så vert det ein sidevender av ei bok som eg knapt har sett makan til. Sjå for deg eit Formel-1 løp med eit forrykende tempo, kun avbrutt av eit pit stop her og der. Slik er denne boka, berre at forfattar har hoppet over pit stoppa.

«Rottekongen» er ein fartsfylt og særs innhaldsrik spenningskrim. Med sitt strålende språk, interessante vinklinger og eit driv ut av ein anna verden, er dette ei bok som skiller seg ut. Liker du røff krim vil du elske denne boka. Engman har skrevet seg rett inn i toppen av internasjonal spenningskrim. Anbefales på det varmeste.

TERNINGKAST: 6

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s