Å føle annerledes – Mitt liv som høysensitiv av Elisabeth Naustdal Stormark

Boka inneheld poesi og refleksjoner rundt følelser og det å vere høgsensitiv.

  • Norsk tittel: Å føle annerledes – Mitt liv som høysensitiv
  • Forfattar: Elisabeth Naustdal Stormark
  • Sjanger: Poesi
  • Antall sider: 73
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Elisabeth Naustdal Stormark

Elisabeth Naustdal Stormark (Født 1963) bur på Sotra utanfor Bergen. Ho kom ut med bøkene «Sjelebilde», « Poesi fra sjelen» og «Poesi om havet» i 2020. Ho gav óg ut blant anna «Kunstens virkning på oss», «I lyset av fullmånen», «Fjellets visdom» og «Blikkets betydning» i 2021. Ho har óg gitt ut CD og lydfiler. Stormark har tidlegare arbeida som medisinsk sektretær, og driv no med maling, skriving, musikk og healing. Ho driv Galleri Stormark Everything in Nature.

Fra forordet: «Jeg strevde med å forstå meg selv, noe som gjorde meg mer sårbar og sensitiv. Følelsene mine ble ikke anerkjent, så jeg kritiserte meg selv i stedet slik at selvbildet mitt ble påvirker negativt. Dette foregikk på et ubevisst plan.
Jeg føler i dag at det å være sensitiv er en gave, men kan til tider være en påkjenning fordi jeg føler sterkere våre følelser enn andre. Jeg har en medfødt gave til å føle annerledes. Jeg føler dypere. Hele tiden var jeg i følelsene. Jeg viste ikke andre hvem jeg var. Noen trodde jeg ikke hadde følelser. Alt ble så overveldende for meg.»

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Å føle annerledes».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ei diktsamling om følelser, men óg refleksjoner rundt dette med å være høgsensitiv.

Forfatter har valgt å gi ut bøkene sine i eit A-4 format. Dette er litt uvanleg, men i denne type bøker føler eg at både bilete og tekst kjem meir til sin rett i eit slikt format.

Boka skildrer følelser, og forfatter bruker naturen som metaforiske bilete. Stormark skriv ut fra eige liv og ein til tider tøff oppvekst, der ho var annerledes og ikkje fant ut av kven ho eigentleg var.

Kjente på følelsen av tristhet.
Jeg hadde behov for trøst.
Kjente på følelsen sinne.
Jeg hadde et behov for å stå opp for meg selv.
Levde et liv i frykt.
Jeg hadde behov for trygghet.

Kjente på følelsen skyld.
Jeg hadde behov for å tilgi
meg selv, andre og bli tilgitt.

Dikta er skrevet i fri-dikt med luftige sider. Innimellom er det refleksjoner rundt dette med å være høgsensitiv, og på denne måten får me ein fin miks mellom poesi og betraktninger. Som ved Stormark sine andre utgivelser, bruker ho naturen for alt det er verdt, både billedlig og metaforisk.

Stormark har illustrert boka med eigne kunstfotografier tatt frå naturen. Det er ikkje noko nytt, men det som er interessant her er at motivet er det samme, berre tatt frå forskjellige innfallsvinkler. Nokre av bileta ser ut som kunstverk, og passer stilen til Stormark veldig fint.

I denne poesiboka går ho tilbake til kjernen og utgongspunktet for sensiviteten og som har formet ho til den personen ho er idag. Det vert personleg, nært og vart.

Å føle ser jeg på som en styrke. Når man er høysensitiv fanger man opp mer av våre omgivelser. Jeg tar i bruk mer av mine naturlige instinkter. Høysensitive er spontan og ekte i sine følelser. De har en sterk tilstedeværelse. Følelsene svinger raskt fra engasjert og livlig til sliten og sårbar. Høysensitiv er å være oppmerksom. Høysensitive har økt risiko for depresjon og angst. Begge deler slet jeg med i perioder.

Dette er poesi som har djup forankring i følelsesregisteret til eit menneske. Mange skjuler følelser og tar på seg ei maske overfor andre mennesker. Det gjer ikkje Stormark i denne boka. Dette er ord som er ekte og genuine. Det er dikt og refleksjoner, tross sitt til tider «mørke» innhald, som oser av positivitet og ein ektefølt glede av å dele ord og tanker med andre.

Ho skildrer følelser som føles langt sterkere enn det gjer for andre, der Stormark skriv om fortida si og korleis ho kom styrket ut av det. Gjennom følelser har forfatter skrevet ned mange flotte betraktinger ved å gå inn i seg sjølv og ved å sjå andre rundt seg. Ho er veldig dyktig til å sjå skjønnheten i naturen og livet generelt og klarer å spre det videre gjennom poesien og kunsten.

Jeg ser forbi det visne i hortensiaene.
Ser forbi feilen ved mennesker som vi er opplært til.
Fokuserer i stedet på å se skjønnheten i meg selv og andre.

«Å føle annerledes» er eit interessant perspektiv om følelser, der forfatter skildrer ein litt annleis måte å sjå og føle følelser på. Ved å lese denne boka kan ein bli meir bevisst sitt eige følelsesliv og er ein raud tråd boka gjennom. Anbefales.

TERNINGKAST: 4+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s