Nyttårsselskapet på Hol gård av Rolf Aage Jensen

Ein krimroman som inneheld ei klassisk krimgåte.

  • Norsk tittel: Nyttårsselskapet på Hol gård
  • Forfatter: Rolf Aage Jensen
  • Sjanger: Krim
  • Antall sider: 216
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Lyst Forlag

Rolf Aage Jensen gav ut krimromanen «Nyttårsselskapet på Hol gård» i 2022.

Den notoriske ungkaren og levemannen Al K. Hol kommer hjem fra USA for å overta farsgården etter farens død. En klausul i farens testamente forlanger at sønnen må være gift innen utgangen av året for å kunne motta arven. En kortvarig bekjentskap med nattklubbdanserinnen Ina Tura resulterer i at de to blir enige om å gifte seg på selve nyttårsaften, men i det vielsesseremonien skal starte, faller Ina Tura om og dør. Den snart pensjonerte lensmannen Lage Loven får sin fulle hyre i å finne morderen blant nyttårsgjestene.

Denne boka er eit leseeksemplar frå Forlagshuset i Vestfold. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Nyttårsselskapet på Hol gård».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein krimroman med god gammeldags etterforskning der dei små grå må taes i bruk.

Det fyrste som møter ein i denne romanen er dei artige navnene som er tatt i bruk blant karakterene. Forfatter har med stor suksess lagt inn ein personoversikt i starten av boka. Denne vil ein få stor nytte av, for her er det slektskap og relasjoner som binder karakterene sammen. Men tilbake til navn; Hovedkarakteren er Al K. Hol, arving av Hol gård, og tidligere eiger av ein rusbehandlingsklinikk i USA. Me treff også blant anna Ann Dakten, Endre Loven og Lage Loven, henholdsvis prest, advokat og lensmann. Dette er ordspel på høgt nivå, og er eit artig innspel til eit seriøst, men likevel sjarmerende krimplott.

Plottet er av godt gammel Agatha Christie-stil. Eit visst antall personer er samlet, eit drap blir utført og politiet må avhøyre og etterforske blant dei gjenværende festdeltakerne. Det er fyrst og fremst lensmann og lensmannsbetjent som etterforsker, med god hjelp frå Kripos. Sammen utfører dei avhøyr, studerer bilete som er tatt under festen, vitneutsagn og forsøker å stable på beina eit hendelsesforløp.

Dette er ein krimroman som ikkje innehar blod og vold. Spenningsnivået og actionscener er også utelatt, så her kan ein virkelig lene seg tilbake og slappe av med eit klassisk krimplott.

Al K. Hol må gifte seg innen nyttår for å få arve gården, men kva gjer han når bruden faller om og dør like før vielsen? Løysinga er meget enkel, artig og meget spesiell. Humoren ligg og lever i teksten, men samtidig må det understrekes at dette er eit godt komponert plott. Det gjer heile boka til ei sjarmbombe av rang.

Personregisteret består av 20 personer, der langt fra alle er like fremtredende. Det er ein karismatisk gjeng som møtes til bryllupsfest på Hol gård, og det virker som dei aller fleste har eit horn i siden til brudeparet. Så i starten går forfatter bredt ut og lar leseren mistenke alle, før han sakte men sikkert sirkler inn eit knippe personer. Så er det jo alltid eit stort spørsmålsteikn om det er lagt inn fallemmer og små overraskelser undervegs..

Det er artig å lese samhandlingen mellom lensmannskontoret og Kripos. Her har me ein lensmann som meir eller mindre får stjerner i augene av møtet med Kripos, medan politiinspektøren ved Kripos har ein overlegen stil, og veldig oventil og ned mentalitet. Det er ingen tvil om kven som har høyest rang der i gården nei.

Lensmann Lage Loven kjente en sitrende spenning i kroppen der han sto ansikt til ansikt med denne erfarne etterforskeren. Nå skulle han på nært hold få oppleve hvordan et slikt kjent team fra Kripos arbeidet. Her var det utvilsomt mye å lære!

I ei verd der den eine forfatteren etter den andre skal overgå kvarandre med vold og actionscener, så tar Rolf Aage Jensen sjangeren tilbake til start. Det er ei lett stemning i boka, tross eit dødsfall. Dette fungerer overraskende bra, for plottet er godt og karakterene passer til historia.

Romanen inneheld veldig mange dialoger, og det er konversasjoner over ein lav sko. Ofte kan ein miste litt oversikt over kven som seier kva når det er så masse, men her har forfatter vert særs dyktig til å gjere dette klart for leseren. Ved bruk av navn og klare motsvar i dialogen så klarer han å skille på ein naturleg måte.

Etterkvart vert det mange navn, slektskap og relasjoner å holde styr på. Til tider kan det bli i det meste laget, og ein må bruke personoversikten flittig, noko som igjen går utover fremdriften.

Ein og anna skrivefeil var det, der spesielt eit navn var skrevet feil. Dette fører til at ein lurer på om navnet i personoversikten er feil, eller den i teksten. Ein liten ting, men legg du fyrst merke til det, så henger det litt ved.

Undervegs får ein servert småartige og gode metaforer. Miljøskildringer er det ikkje flust av, då dialogene er i fokus. Men det er likevel såpass at ein har oversikt over rommene og kan skape eit bilete av omgivelsene.

Det ble stille. Dørgende stilt. Den berømte knappenålen ville ha frembrakt et voldsomt drønn i møtet med gulvet, hadde den falt. Det fantes imidlertid ikke noen knappenål.

Etterkvart som historia utspeler seg, så får ein følelsen av at det blir eit meir og meir innfløkt plott. Ein skal verkeleg holde tunga beint i munnen for å få med seg alle detaljer og relasjoner. Det er stadig ny utvikling og små overraskelser undervegs som gjer til at ein vingler mellom fleire potensielle mistenkte.

«Nyttårsselskapet på Hol gård» innehar ein klassisk krimgåte. Med sin lette stemning og herlige persongalleri, er dette ei sjarmbombe av ei historie. Men ikkje la deg lure av innpakninga, for det er eit meget solid og seriøst plott Rolf Aage Jensen har skrevet ned. Denne boka vil glede veldig mange lesere.

TERNINGKAST: 4+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s