Vingespennet av Anne Gro Gulla

Ein spenningsroman som foregår over fleire kontinent, der ein storslått diamantring speler hovedrolla.

  • Norsk tittel: Vingespennet
  • Forfatter: Anne Gro Gulla
  • Sjanger: Spenning, Roman
  • Antall sider: 481
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Gullas AS

Anne Gro Gulla (Født 1963) har internasjonal bakgrunn som leder i næringslivet. Ho debuterte som forfatter i 2015 med romanen «Sommerfuglringen», før ho gav ut oppfølgeren «Vingespennet» i 2022.

Den spektakulære diamantringen formet som en sommerfugl, har vært sporløst forsvunnet siden 1970-tallet. Plutselig dukker den opp på Oslos beste vestkant i 2015. Kan den brutale diamant- smuglerhistorien fra Øst-Afrika endelig bli oppklart? Sara er uvitende om sin rolle i dramaet. I den staselige villaen bak Frognerparken bor hun med sin advokatmann. Den lille affæren med Josef, ektemannens kollega, utløser en kjede av konsekvenser som får ringvirkninger på flere kontinenter. Når den sagnomsuste smugleren Frank dukker opp i Mumbai, forlanger den pensjonerte etterforskeren William at Global Witness tar saken. Liv, pasient på Madserudhjemmet, kan ikke lenger skjule grusomhetene hun opplevde som ung i Nairobi. Noen hemmeligheter blir avslørt, andre blir skapt, og den gamle damen er forbundet med Sara og Josef på en måte de aldri kunne forutse.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Vingespennet».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein spenningsroman og ein oppfølger til «Sommerfuglringen» som vart utgitt i 2015. Boka kan fint leses frittstående.

Som oftest er det ein eller to hovedkarakterer i ein roman, men her er det fleire. Historia sirkler rundt personer som er direkte eller indirekte koblet til ein spektakulær diamantring. Me fylgjer desse personene parallelt, og får ta del i ei storslått forteljing som foregår over fleire kontinent.

Dette er i utgangspunktet ein spenningsroman, men den fremstår meir romanpreget i all sin prakt. Det er detaljerte skildringer rundt miljø og personer som trekk ned spenningsnivået. Ein kunne lett kuttet ut 100 sider utan at det hadde gått ut over handlinga, men forfatter har bevisst valgt å bruke god tid på å setje leser godt inn i omgivelsene, og det gjer ho på ein strålende måte.

Spenninga ligg der, men er spredd utover i boka, og berre tidvis får me sammenhengende situasjoner som fremkaller ein sitrende spenning.

Sara og Anton har vert gift i 17 år. Anton er ein suksessrik advokat, og Sara har måttet innrette seg etter levesettet, og leve opp til Anton’s forventninger til ho i sosiale lag og normer. Ho har basert sitt vaksne liv på å vere avhengig av sin mann. Men når ho har eit sidesprang med ektemannens kollega, så får det store og uante konsekvenser for alle involverte.

Ein diamantsmugler har vert jaktet på siden 70-talet, og når ein diamantring igjen dukker opp i Oslo av alle steder, settes det i gang nok ein etterforskning frå Global Witness, som arbeider for å utrydde korrupsjon verda over. Det er nå historia tar oss med til steder som Nairobi og Mumbai, og her kjem miljøskildringene virkelig til sin rett. Forfatter maler eit kinolerret-aktig bilete av stedene; nøye, detaljert og slående visuelt.

Det var søndagsstille på kontoret i Nairobi. Solen stod lavt og skinte inn gjennom de skitne vinduene mot hovedgaten. I det store værelset de kalte hovedrommet, stod syv pulter plassert i tre grupper. Ingen var like. Noen var høyere enn de andre, noen var moderne, andre et relikt fra en velvillig sjel som donerte bort møbler for å støtte kampen mot korrupsjon. Den slitte kordfløyelsofaen tronet midt i rommet. Et sofabord i teak hadde nok en gang vært skinnende blankt, men nå var det vanskelig å se bordflaten. Flere tomme ølflasker, et askebeger som aldri var rent og diverse papirer stod om hverandre på det altfor høye bordet. Radioen var avslått, og brummingen fra den trafikkerte gaten utenfor var en tanke lavere enn ellers i uken.

Liv er pasient på Madserudhjemmet, og var leder ved ein barneheim i Nairobi som ung. Ho ser tilbake på eit levd liv med løgner, hemmeligheter og grusomme opplevinger. Ho innser at livet snart er slutt, og må lette på samvittigheten, men til hvilken pris?

Desse, og fleire historier følges tett og flettes på ein finurlig måte saman. Med mange historier gående, får man ein dynamisk framdrift og boka unngår soft spots og dødpunkter.

Ein finn raskt ut at ein eller fleire kjærleikshistorier ligg og vaker i bakgrunnen. Desse kjem betre fram etterkvart, og viser at kjærleik kan gjere ein blind og gjer til at ein tar dumme valg. Men det viser også at kjærleiken er det største håpet eit menneske kan ha i ei vanskelig tid. Gulla er flink til å mane frem gode bilete på forhold som er giftige og dei som er meint for kvarandre. Ho trekk også fram tillit, sjalusi, relasjoner, makt og begjær og den store sorga over å miste nokon ein er glad i.

Grunnmuren i historia er godt oppbygd, takket vere alle bi-historiene og dei detaljerte skildringene, og gjer til at leseren vert nysgjerrig på fortsettelsen. Samtidig er alle detaljene også bokas svakhet i mine auge. Over tid kan det bli for masse av desse for dei som liker spenningsdelen av romanen. I starten føltes det naturlig for å få leseren oppdatert på bakgrunnen og få det visuelle aspektet av historia. Når derimot spenningsdelen vert oppstykka grunna alle detaljene, så vert det mot sin hensikt.

Ved kvart kapittel er det overskrift, tid, sted og navn på hovedrolleinnehaveren for kapittelet. Dette er oversiktlig og eit meget godt valg av forfatter. Kapitlene kan til tider vere litt lange, men så lenge innhaldet er leseverdig og interessant så er det uviktig. Språket er solid, og Anne Gro Gulla har gjort grundig research når ho skildrer plasser og samfunn i Afrika.

Det er relativt få personer med, men det er ein interessant gjeng ho har samlet mellom to permer. Me vert godt kjent med dei fleste, om enn på forskjellige måter. Eg synes at forfatter har vert dyktig til å gje dei eit ansikt og ein personlighet.

Hun trakk pusten og kjente smertene av bomben som hadde eksplodert. Hjernen este som en ballong. Kroppen ulte av pine, og et urskrik veltet ut av henne. Mobiltelefonen føk ned på det stenharde, lysegrå betonggulvet. Hun hørte det rope høyt fra Hamar.

Romanen består av ein mengde «chain of reactions», der hendinger påvirker kvarandre. Tilfeldighetene som rår blir til tider litt for urealistisk, men det er likevel ein meget god historie som vert fortalt.

Gulla har fleire parallelle historier bygd inn i romanen, og eg synes ho har ei fin og trygg opprulling av forklaringer undervegs, og ho loser det heile trygt i havn i sluttpartiet. Nokre spørsmål sit ein att med, men dei viktigste spørsmåla vert besvart.

«Vingespennet» er ein spenningsroman med eit detaljert innhald. Historia er godt komponert og ein blir sugd rett inn i miljøskildringene. Anne Gro Gulla er eit navn som for meg var heilt ukjent, så dette var eit meget hyggelig bekjentskap. Glad i kjærleik, drama og spenning? Og sans for detaljerte skildringer? Då er denne boka eit strålende alternativ.

TERNINGKAST: 4+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s