Konstabel Bannefinger og Doktor Even – Sklivassknuten i solnedgang av Kristian Mehlum Lie & June Grodatter Trygvason

Dette er bok nr. 3 i den morosamme og spennende serien om Konstabel Bannefinger.

  • Norsk tittel: Konstabel Bannefinger og Doktor Even – Sklivassknuten i solnedgang
  • Forfatter: Kristian Mehlum Lie & June Grodatter Trygvason
  • Sjanger: Barn
  • Antall sider: 118
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Kontur Forlag

Kristian Mehlum Lie gav ut barneboka «Konstabel Bannefinger og Doktor Even: Mysteriet på Fismyra Bryggeri» i 2021, og «Konstabel Bannefinger og Doktor Even – Legenden om Professor Blåbær» og «Konstabel Bannefinger og Doktor Even – Sklivassknuten i solnedgang» i 2022.
June Grodatter Tryggvason har stått for omslag og illustrasjoner i bøkene.

Det sikreste vårtegnet i Fisberg er det årlige loppemarkedet ved Prompeskogen skole. Konstabel Bannefinger og Doktor Even tar mest turen for å sikre seg et par av museumsdirektør Consuela de Loreans fantastiske vafler, mens andre er på jakt etter skjulte skatter blant alt skrotet. Brukthandler Arve Sølv kommer over noe som kan minne om det savnede maleriet «Sklivassknuten i solnedgang» av den berømte maleren Gudleiv Gravplass. Han rasker det med seg for en tier og haster hjem for å undersøke det nærmere. Maleriet er verdt flere hundre millioner kroner, endelig kan han selge den slitne brukthandelen sin «Mormors kjeller» som han arvet av sin farmor, og flytte til Syden og spise is til frokost og bade hver dag.
I løpet av natten bryter noen seg inn og stjeler maleriet. I panikk ringer Arve Sølv politiet, men hvordan skal han få forklart at han satt på et maleri til flere hundre millioner som han skulle selge? Det hører i best fall hjemme på museum.
Konstabel Bannefinger og Doktor Even står foran sin vanskeligste sak til nå. Vil de finne innbruddstyvene, og vil de forstå hva som har blitt stjålet?

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Konstabel Bannefinger og Doktor Even».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ei barnebok som inneheld humor og spenning og er bok nr 3 i serien om Konstabel Bannefinger og Doktor Even. Boka passer for barn i alderen 5-10 år,

Denne gongen skal våre to venner få bryne seg på eit stjålet kunstverk som er verdt fleire hundre millioner. Dette er nok deira vanskeligste sak så langt, men ingenting er umogeleg for desse to.. Eller er det det?

Mehlum Lie fortsetter sin suksessoppskrift frå sine to foregående bøker i denne serien. Her finn ein kart og ein kort introduksjon foran i boka. Dette gjer til at borna har ein fast plass å kikke på stedene og personene i bøkene.

Det er særdeles karismatiske karakterer med i boka. Det er ein god dose humor og ironi som også er myntet på dei vaksne, sidan boka passer utmerket til høgtlesing. Her vil ung som vaksen humre godt, dog av forskjellige årsaker.

«Takk for at du ringer politiet. Våre åpningstider er mandag til torsdag mellom klokken halv ni og kvart på ni. Vennligst legg igjen en beskjed etter pipetonen, så skal vi se om vi rekker å ringe deg tilbake».

Det er ein dus bakgrunnsfarge som skifter ved kvart kapittel. Dette er behagelig for augene medan ein les, og i tillegg kan dei yngste borna holde styr på kapitlene. Enkelt og genialt.

Det er fleire gode bodskap i historia, blant anna at å lyge fører ingenting godt med seg, og at det å gjere eit lovbrudd vil få konsekvenser. Konstabel Bannefinger kjem å vifter med bannefingeren sin om folk ikkje er snille.

Ein finn morosamme utbrudd som borna fort kan videreføre til kvardagslivet. Desse uttrykka er heldigvis ikkje av den grove sorten, så her er det berre å slå seg laus.

«Salte griserumper! Jeg visste det! Det var for godt til å være sant».

Forfatter har ein særegen stil med festlige navn på sine personer. Her finn me f.eks brukthandler Arve Sølv og vaktmester Onkel Pappa. I tillegg har Trygvason artige og karakteristiske teikningar som liver opp ei allereie livlig bok.

Her treff forfatter målgruppa veldig godt med sin historie og språk. Doktor Even er ein kjekk karakter som tar det ned på borna sitt nivå. Dette er ein unge som er vaksen i tankesettet, men som oppfører seg som eit barn ellers, særskilt når han skal ha i seg mat.

Bok nr. 3 i denne serien skuffer ikkje. Det er få personer med og lett å fylgje historien. Plottet er enkelt og borna kan ta del i teorien om kven som står bak ugjerningen. Og som vanlig er det masse fis i språket.

«Konstabel Bannefinger og Doktor Even – Sklivassknuten i solnedgang» er ein strålende historie for born, og skaper ein morosam lesestund for både ung og vaksen. Mehlum Lie har klart det igjen.. Denne spenningsboka gir eit visuelt godt inntrykk og er spennende for dei minste.

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s