Fastlegen – Tro, Håp og Kjærlighet bak en dør av Endre Osen Skjølberg

Ei fantastisk bok om livets opp og nedturer skrevet med hjertvarme og lun humor.

  • Norsk tittel: Fastlegen – Tro, Håp og Kjærlighet bak en dør
  • Forfattar: Endre Osen Skjølberg
  • Sjanger: Dokumentar
  • Antall sider: 143
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: Hverdagshelter Forlag ANS

Endre Osen Skjølberg jobber som fastlege, og gav ut boka «Fastlegen – Tro, Håp og Kjærlighet bak en dør» i 2021.

Endre Osen Skjølberg har med spalten «Fastlegen»i Romsdal Budstikke gitt leserne et skråblikk på fastlegelivets gleder og sorger gjennom mange år. I boka Fastlegen- Tro, håp og kjærlighet bak en dør, er mange av historiene samlet med spaltistene egne kommentarer. Gjennom et mylder av tanker, innfall og historier om fastlegelivet og alt annet som ikke har med helse å gjøre, er tanken at man blir klokere på livet- samt at man skuldrehumrer og gråter en skvett. Boka er livlig illustrert av Katen Elise Otterlei og Mari Watn. Bli med på svippturer til Smøla, Sevilla, og til Himmelen hos st. Peter.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Fastlegen – Tro, Håp og Kjærlighet bak en dør».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Boka inneheld 34 historier fordelt på 6 kapitler. Dette er for det meste historier som har vert publisert i sin faste spalte «Fastlegen», som han har i avisa Romsdal Budstikke.

Historiene er skrevet med eit skråblikk og minner om kåserier. Det er likevel mykje sannhet i det han skriv, det er livsvisdom, kloke ord og gode betraktninger om livet.

Som fastlege er jeg en medvandrer i livet sammen med mine pasienter og deres liv. Jeg vil alltid holde fast på tanken om at møtet mellom lege og pasient kan gjøre en forskjell. Vi snakker ikke om fyrverkeri og store fanfarer, men litt som en kinaputt. En slags hverdagsmagi.

Temaene er mange. Her finn ein f.eks historier frå oppveksten i Smøla, fotballhistorier, mislykket strikkeprosjekt, musikk, manneinfluensa og terningkast på mannfolk. Det er noko for enhver person, og humoren ligg og lurer på kvar einaste side.

Historiene er skrevet gjennom fleire år, som også vises i teksten. F.eks er det ein historie om kongefamilien frå 2015. Men innhaldet er ikkje avhengig av å være dagsaktuell eller ferske. Det er stort sett generelle betraktninger som treff blink. Ein kan gjenkjenne seg i masse av det som skrives, og det varierer frå det sørgmodige til fine øyeblikk og ettertanke.

Til alle lærere: de nysgjerrige kan være litt plagsomme, de følger ikke like godt med som resten, noen er aktive og spør om alt mulig, mens andre er helt i sin egen boble. Men ta godt vare på disse elevene, puss forsiktig med stjernekluten slik at de gløder og skinner! Verden trenger slike som dem.

Illustrasjonene kunne vert brukt i ei barnebok, sidan det er barnlige og fargerike illustrasjoner. Men det fungerer heilt utmerket og skildrer innhaldet på ein strålende måte.

Dette er ei bok som alle kan kose seg med. Det er skrevet på ein varm og lun måte og med glimt i begge augene. Historiene er relativt korte, og passar veldig fint å lese innimellom kvardagens slit og mas.

Eg likte måten Skjølberg avslutter sine kapitler på. Han oppsummerer kapittelet meir eller mindre med ein setning, og mange er til ettertanke, mens andre er av det artige slaget. Eg satt og humret med meg sjølv titt og ofte.

Forfatter stiller plausible og gode spørsmål, som f.eks kva er lykke? Han skriv også om nokre kjente personer og korleis dei banet seg vei i livet, så litt læring og fakta vert det undervegs.
Språket er skrevet i ein lett tone, og han skildrer livet og dets opp og nedturer på strålende måte. Det vert med andre ord alvor og humor hand i hand.

Vi har fem barn til sammen og selv om jeg ikke har laget alle sammen, så er jeg far til alle. Er det noe jeg har lært i dette livet, så er det at unger kan ha flere mødre og fedre. Det viktigste er å bry seg og være der når det stormer. Og av og til vippse noen penger.

Eg må ærleg innrømme at forteljinga om ein liten fotballsupporter i Sevilla var det som var sterkest. Det er skrevet på ein slik måte at ein er til stades i situasjonen. Det vert eit rørende møte mellom ein Molde-spiller og ein liten gut frå Sevilla. Måten dette er skildra på står til toppkarakter.

Det er lite frå fastlegeyrket, men han kjem med eit lite hjartesukk med ting som vert tredd nedover hovudet på dei, som e-konsultasjoner og nye arbeidsoppgåver som gjer at den personlege kontakten med pasienten vert betydelig svekka. Det er så viktig med ein person som kan vere til stede og sjå pasienten når vedkommende kanskje er på det skjøreste. Dette virker som ei hjertesak for Skjølberg, og det lyser omsorg og empati i teksten.

Forfatter tar for seg middelaldrende menn, og han skriv om seg sjølv der han samanliknar seg med det som skjer i «Bamsens fødselsdag»-sangen. Måten han analyserer teksten i sangen på er humor på høgt nivå.

Gullkorna kjem på løpende bånd. Det samme gjelder strålende betraktninger og kloke ord om livet, håpet og kjærleiken. Me får til og med bli med opp til St. Peter, og han heidrer si eiga avdøde mor med ei rørende hyllest.

«Fastlegen – Tro, Håp og Kjærlighet bak en dør» er ein hjertevarm bok som rommer det livet har å by på, på godt og vondt. Den er skrevet med eit glimt i auga, og kan anbefales på det varmeste. For å bruke forfatters eigne ord; «Kjøp den! Hvis du angrer, så kan du alltid gi den til svigermor!»

TERNINGKAST: 5+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s