Di Ram Di Ri av Dag-Magnus Vestheim

Ei diktsamling med oppdiktet filosofi i form av dikt.

  • Norsk tittel: Di Ram Di Ri
  • Forfattar: Dag-Magnus Vestheim
  • Sjanger: Poesi, Dikt
  • Antall sider: 76
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: Tekst Forlag

Dag-Magnus Vestheim gav ut diktsamlinga «Di Ram Di Ri» i 2021.

En gang da jeg var barn var jeg ute og gikk med onkelen min. Vi så noe fly forbi og jeg spurte onkelen min hva det var. «En fugl», svarte han. Det var første gang jeg hørte det ordet. Ordet «fugl» altså. Det ga meg følelsen av å forstå noe jeg ikke hadde forstått før, nemlig hva det var vi så fly forbi. Selv om jeg ikke hadde fått noen ny forståelse. Bare et nytt ord. Forstår vi egentlig noe som helst? Eller er forståelse en misvisende opplevelse vi får av å være trollbundet av ord?

Denne boka er eit leseeksemplar frå Tekst Forlag. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Di Ram Di Ri».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Denne diktsamlinga inneheld 45 dikt som er delt inn i fire deler.

Forfatter skriv i sitt forord at dikta i denne boka fyrst og fremst er eit uttrykk for omveltningene spirituelle lærere har forårsaket i livet hans.

Dikta er skrevet i fri-dikt format, og det er ein fin mix i lengda på dikta. Nokre er skrevet i eit meir forklarende format, medan andre er korte og konsise.

Lufta sier ingenting
og settes i bevegelse
av en kraft som ikke er dens egen.

Da blir løvverket
luftas stemme
og lufta sier ingenting
høyt.

Frå diktet «Lufta sier ingenting»

Bokdesignet er meget fint utført, og fonten på overskriftene er eit visuelt godt verkemiddel. Det er relativt luftige sider uten bilete, og forfatter lar orda tale for seg. Overskriftene er gode og beskrivende for innhaldet i diktet.

Det er ingen tvil om at dette er filosofiske og svevende dikt. Eg satt som eit spørsmålsteikn ved fleire dikt, og ein må berre prøve å tyde det etter beste evne. Men slik er det med denne type dikt. Det ligg eit djupt bodskap bak, eller så er det ingen meining overhodet der orda berre svever inn og skaper setninger.

Virkelighet er eit gjentakende tema, og han spør kva er egentlig virkelighet? For i likhet med alt anna så er det berre eit ord. Universet er stort, og det er fleire dikt rundt dette. Dei filosofiske spørsmåla vert satt på ein prøve her og han bruker eksistensialisme i sine dikt, og som det står på forsida av omslaget; «Oppdiktet filosofi i form av dikt», og det kan eg skrive under på.

Var virkeligheten
virkelig
ville virkeligheten
være noe virkelig
i virkeligheten.

Frå diktet «Virkelig virkelighet»

Vestheim er dyktig til å bruke naturelementer som metaforer. Dette er eit vanleg, men veldig forklarende verkemiddel då dei aller fleste kan assosiere ting frå naturen. Vestheim viser óg eit stort ordforråd, har eit godt språk og leker med orda.

«Di Ram Di Ri» er ei litt merkverdig diktsamling i form av at dikta er filosofiske og svevende. Men samtidig er det fascinerende å lese og forsøke å tyde bodskapet, viss det er nokon. Forfattar skriver i boka; «Forstår vi egentlig noe som helst?». Etter å ha lest diktsamlinga så må hvertfall eg svare nei.. Anbefales.

TERNINGKAST: 4+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s