Mysteriet Birgitte Tengs av Per Asle Rustad.

Ein interessant og velskrevet krimdokumentar om drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995.

  • Norsk tittel: Mysteriet Birgitte Tengs
  • Forfattar: Per Asle Rustad
  • Sjanger: Dokumentar, Krim
  • Antall sider: 320
  • Utgivelsesår: 2018
  • Utgiver: Prego Mobile

Per Asle Rustad (Født 1962) er eit kjent ansikt for mange. Han var krimreporter i TV2 Nyhetene fra 1992 til 2002, der han blant anna dekket Birgitte Tengs-saken. Han har vert programleder i TV Norge for krimprogram som «Fornemmelse for mord» og «Savnet». Debuterte som forfattar i 2011 med boka «Fredløs biker». Siden har han gitt ut «Klarsynt» (2012), «Blodig Brorskap» (2013), og «Mysteriet Birgitte Tengs» (2018).

Drapet på Birgitte Tengs er ikke bare en av de mest omtalte drapssakene i Norge, men også den mest komplekse. Forfatter Per Asle Rustad har fulgt saken tett i 23 år og ruller opp alt som har skjedd. Politietterforskningen som feilet, den splittede familien til Birgitte – og hvor nær politiet var til å løse drapsgåten med en annen gjerningsmann enn fetteren. Forfatteren har i samarbeid med en av Europas fremste eksperter på gjerningsmannsprofiler gjennomført en ny analyse av drapet. Konklusjonene gir ny innsikt i Norges mest kompliserte drapsgåte.
Birgitte Tengs var bare 17 år gammel da hun ble voldtatt og drept 500 meter fra hjemmet sitt 6. mai 1995. Fetteren hennes ble først dømt, og så frikjent for drapet – men likevel dømt og stemplet som drapsmann av fagdommerne i lagmannsretten i en erstatningsdom til Birgittes foreldre. Mysteriet om hvem som drepte Birgitte Tengs lever videre.

Dette er ein krimdokumentar om drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i Kopervik på Karmøy i 1995.

Forfattar var sjølv til stades under etterforskinga og rettsforhandlingene som krimreporter for TV2, og han sit på masse informasjon i saka. Forfattar Bjørn Olav Jahr gav ut bok i denne saken i 2015 som heiter «Hvem drepte Birgitte Tengs». Bøkene inneheld ein del likt stoff, men Rustad har valgt ein anna innfallsvinkel i denne boka, og dermed er denne anbefalt, sjølv om ein har lest Jahr si bok.

Fyrste del av boka skildrer Rustad hendelsesforløp med tidspunkter, etterforskningsstegene, måten fetteren til Birgitte Tengs vart sirkla inn av politiet, og fram til frifinninga av fetteren. Så vinkler Rustad boka meir mot det etterkvart så sagnomsuste hårstrå-beviset. Eit bevis som skulle skape mykje hodebry for etterforskinga. Rustad går her djupt ned i materien, og me får inngående kjennskap om kva eit dna eigentleg er, og korleis det er bygd opp, samt bruken og bevisbyrden av dette. Rustad har også lagt vekt på tida etter at fetteren vart frifunnen, og har intervjua og engasjert profilerer Ulf Åsgård til å foreta ein heilt ny gjennomgang av Birgitte-saken, og får han til å lage ein gjerningsmannprofil. Rustad har óg intervjua faren til fetteren om livet etter frifinninga, og Kripos-etterforskar Ståle Finsal, som hadde hovedansvaret for etterforskinga. Dette er meget spennende og interessant lesning.

Forfattar er innom enkelte interessante moduskandidater, men han går ikkje så djupt inn i dette, siden Jahr hadde dette som «sin store sak» i si bok frå 2015. Rustad har med det rørende diktet som morfaren til Birgitte skreiv til gjerningsmannen, og han har óg med tilståelsen som fetteren skreiv under på. Han vier også eit kapittel til Cold Case-gruppa, som går gjennom saken på nytt.

For meg virker det som om Rustad tar utgongspunkt i at fetteren er uskyldig før hanm starta med dette prosjektet, og boka er lagt opp deretter. Slik sett kan ein kanskje få eit litt skeivt bilete av saken, men alle nøkkelpunkter er likevel tatt med, så ein mister ikkje heilhetsbiletet, og ein kan gjere opp si eiga meining.

Det er ein del bilete i boka, samla over nokre sider to plasser i boka. Blant anna stedet der Birgitte skal ha blitt overfalt, politiets avmerkinger på stedet, minnesteinen og bilete av gågata i Kopervik sentrum, som fekk stor merksam under etterforskinga.

Forfattar forklarer inngående om problemstillinga vedrørende erstatningskravet fetteren vart dømt til å betale foreldra til Birgitte. Han skriv om alle åra i rettssaken, om alle opp og nedturer for alle dei involverte partene på ein god og verdig måte. Han skildrer også konflikten som har oppstått mellom dei to familiene i ettertid av saken.

De ser hverandre samtidig. Karin Tengs kommer hjemmefra for å gå tur i favorittløypa. Fetterens far kommer hjemmefra for å gå tur i favorittløypa. For å komme inn på turveien, må de passere en liten bom. Her er det plass til én person av gangen. Og nå ser de ut til å komme fram til bommen helt på likt. Bror og søster. Som ikke snakker sammen. Som ikke har vekslet et ord på 21 år. Som i alle år har bodd bare en kilometer fra hverandre.

Boka er meget oversikteleg og godt bygd opp. Ser ein bort frå ein del tekniske uttrykk, og litt å setja seg inn i når det gjeld dna-sporet, er språket upåklagelig, og dette er ei bok som engasjerer og som er særs vanskeleg å legga frå seg.

Ein del fotnoter er det, som er gjengitt bak i boka. Litt tungvint å bla fram og tilbake, men eg skjønner plassproblemet når forfattar utgreier enkelte situasjoner, steder og uttrykk, på ein detaljert og god måte.

«Mysteriet Birgitte Tengs» er velskrevet og har med alle nøkkelpunkt i saken, samt enkelte nye innfallsvinkler, intervjuer og spennende teorier. Det er ein kompleks sak, men Rustad loser oss trygt gjennom den på ein strålende måte. Alle med interesse for true-crime bør lese denne boka. Anbefales.

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s