Dødelig begjær av Egil Foss Iversen

Psykoterapeut Theodor Solomonsen havner midt oppi ei vanskeleg sak, der han vert trua på livet. Dette er den tredje boka i serien.

  • Norsk tittel: Dødelig begjær
  • Forfattar: Egil Foss Iversen
  • Sjanger: Krim
  • Utgivelsesår: 2021
  • Utgiver: Neglebitt Forlag

Egil Foss Iversen (Født 1949) er utdanna som bedrifts – og markedsøkonom. Han debuterte som forfattar tilbake i 1997 med sakprosaboka «Det sitter i hodet». I 2011 debuterte han som skjønnlitterær forfattar med kriminalromanen «Ørnens skygge». Sidan har det blitt mange nye kriminalromaner, særskilt med Theodor Solomonsen i hovedrollen.

Statsadvokat i Hordaland, Harald Karlsvik, blir funnet drept, sammen med sin kone som er også blitt drept. Gjerningsmannen blir arrestert. Mannens forsvarer er advokat Sande, som sitter i rullestol og den høytfungerende autisten, advokat Miriam Lundquist. Rett etter drapet på statsadvokaten, skjer det et innbrudd i et IT firma. En gammel stasjonær pc er det eneste som blir stjålet.
Et år senere starter rettssaken som gjelder drapet på statsadvokaten og hans kone. Dette skjer samtidig som en ukjent kvinne begår selvmord ved å skyte seg selv, på hotell Norge, i Bergen.
Bedriftsrådgiver og psykoterapeut Theodor Solomonsen blir oppringt av sin kamerat som arbeider med data. Han har funnet et manuskript på en gammel pc – som han vil Theodor skal se. Det som Theodor Solomonsen først trodde var en enkel sak med et tyveri av et manus, endrer seg til noe helt annet. Sammen med advokat Miriam Lundquist, står de plutselig midt oppe i drap, trafficking, prostitusjon, korrupsjon, svart arbeid og menneskehandel, og de opplever selv å bli truet på livet.

Denne boka er eit leseeksemplar på PDF frå Neglebitt Forlag. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Dødelig begjær».

Dette er den tredje boka i dødelig-serien med Theodor Solomonsen i hovedrollen, og inngår i Pistolløp-serien til Neglebitt Forlag DA. Boka vart utgitt fyrste gong i 2018 som lydbok på Lind Forlag. «Dødelig begjær» kan kjøpes her som ebok eller som lydbok. I denne serien er det anbefalt å lese kronologisk, då relasjoner bygger videre på tidlegare utgivelser.

«Dødelig begjær» er ei krimbok som har ein del av innhaldet frå rettssalen, der ei pågående rettssak foregår. Roger Nome er arrestert og mistenkt for drapa på statsadvokat og hans kone, men klarar forsvarsadvokatene å frifinne han? I tillegg fylgjer me politiet si etterforsking på eit antatt sjølvmord på eit hotellrom i Bergen. Parallelt med dette havnar Theodor Solomonsen opp i nok ei sak, som skal få store konsekvenser.

Advokat og høytfungerende autist, Miriam Lundquist, kjem verkeleg inn som eit friskt pust i universet til Foss Iversen. Miriam sjølv vil heller bruke begrepet asberger om si eiga tilstand. Ho er rett fram, og kjem med ein del morosamme spørsmål og kommentarer, som set folk ut. Ho har ei stå-på vilje som få er forunt, og etterkvart klarar ho å få til eit slags samarbeid med Solomonsen, sjølv om det er langt utanfor hennes komfortsone.

Akkurat i det øyeblikket slo et nytt lyn ned, og torden braket over hodene deres. Så forsvant lyset. Overalt. I hele huset. Fra det ene sekundet til det neste ble det mørkt som i en sekk. Miriam skrek høyt. Så hørtes et nytt brak, men denne gangen inne fra stuen.

Theodor Solomonsen er ein karakter som ikkje utpreger seg så frykteleg, men han er ein fyr som stadig er på feil plass til feil tid, alt etter kven ein spør, og bringer stort sett død og fordervelse med seg. Samtidig så har han eit klokt hovud, og sine kunnskaper som psykoterapeut kjem ofte godt med, når han analyserer saker og mennesker, og særskilt reaksjonen og væremåten deira.

Plottet er godt, men det vert ein del navn og relativt lett å miste oversikta, så ein må konsentrere seg litt for å få med seg hovedpoenga. Spenningskurven er litt opp og ned, der ein går fra nokre spennende scener med skyting, mishandling og trusler, til etterforskingsmøter, avhør og synsing rundt hypoteser. Sjølv om handlinga kanskje virker litt forutsigbar, så kjem overraskende vendinger på rekke og rad etterkvart som historia utfolder seg, og den held på spenninga til siste side.

Forfattar er innom mange ting i denne romanen. Her er det drap, voldtekt, infiltrasjon av eit miljø, russisk mafia, muldvarp innad i politiets rekker, prostitusjon, pikante videofilmer, manuskript til besvær, og sjølvsagt litt konflikter innad i politiet. Ein kan kanskje få tanker om at det vert litt masse til tider, og realismen forsvinn litt innimellom. Men når boka er spennende, så er den knakende god.

Sjølvmordet som er skildra i denne boka er basert på verkeleg hending. Sidan denne hendinga opptar ein stor del av handlinga, har forfattar satt seg godt inn i saka frå virkeligheten. Det er ei spennende og interessant historie med mange hypoteser og moglege utfall.

Språket flyt godt, og eg synes det vert betre og betre for kvar bok han skriv. Som vanleg er det korte kapitler, og mange cliffhangere gjer at boka er lettlest og spennende. Eg synes han har ein god progresjon i språket sitt, noko som eg synes er veldig gledelig.

Egil Foss Iversen er etterkvart vorte eit kjent navn i krimlitteraturen, og med god grunn. Serien om Theodor Solomonsen er absolutt verdt å sjekke ut.

TERNINGKAST: 4+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s