Døren som ble lukket, står åpen nå av Christina Aas

Ei sterk diktsamling om det å reise seg att når livet butter imot.

  • Norsk tittel: Døren som ble lukket, står åpen nå
  • Forfatter: Christina Aas
  • Sjanger: Poesi, Dikt
  • Antall sider: 88
  • Utgivelsesår: 2023
  • Utgiver: Fides Forlag

Christina Aas (Født 1977) er utdanna apotektekniker og har ein fagskulegrad i psykisk helse – og rusarbeid. Diktsamlinga «Døren som ble lukket, står åpen nå», som vart utgitt i 2023, er hennes fyrste bokutgivelse.

Hva skjer i oss mennesker når livet utfordrer oss? Når dører lukkes og friheten innskrenkes? Hvordan kan det føles å kjenne seg kontrollert? Er det mulig å åpne døren igjen og få et godt liv?

Denne boka er eit leseeksemplar på frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Døren som ble lukket, står åpen nå».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ei diktsamling som omhandler det å kunne reise seg igjen etter å ha møtt på fleire av livets fallgruver.

Boka er delt inn i tre deler; «Slik det var», «En ny start» og «Ikke lenger alene». Ved kvar del er det ein strekteikning som er eit visuelt meget effektivt verkemiddel, som viser kva tilstand personen er i.

Me får eit visst inntrykk i kva som ligg til grunn for at dikta er sorgtunge og kva som har skjedd i den fyrste delen. Ein kan lese mellom linjen at vedkommende har opplevd psykisk terror, er underkuet, og føler seg totalt ubrukelig, der hennes partner har hatt eit enormt kontrollbehov. Det er ikkje nokon lystbetonte dikt som vert formidla i denne delen.

Kroppen har stoppet tiden
Blitt stiv, den vil ikke gå
Nummen uten å ville
Panikken har tatt meg nå

Utdrag frå diktet «Panikk»

I del to må vedkommende starte meir eller mindre på nytt, og ho oppdager at det livet som er levd, er langt frå det som er normen i samfunnet. Det er mange tårer, angst og også skam over å ikkje ha oppdaga alle faresignala. Det handler også om den berømte ytre fasaden. Det å holde maska blant folk, og stå støtt når det stormer som mest. Men kva skjer med ein person når stormen har løyet? Veldig ofte så er det noko som brister, så også her. Dette er dikt som gjer inntrykk.

I den siste delen så handler det om å reise seg att, ved hjelp av personer rundt seg. Ein person må gå den lange vegen sjølv, men når du har nokon å gå den med, så vert alt så mykje lettere. Dikta gjenspeiler håpet og lyset i enden av tunnelen, etter år med motløshet.

Enkelte dikt har kanskje ein enkel måte å rime på. Fleire steder er det brukt ord som «gå» og «nå». Gjentaking legg ein leser fort merke til, og bodskapet vert dermed litt oppbrukt undervegs.

Psykisk helse er eit gjennomgående tema. Her ser ein den raude tråden frå a til å. Enten det er positive eller negative lada dikt, så bunner det i sinnet og det psykiske. Her har Aas gjort ein strålende jobb, og ein ser at tematikken er noko som ho verkeleg brenn for.

Det er fascinerende å lese seg gjennom dei tre delene både boka og livet til vedkommende er delt inn i. Diktene er på mange måter like, men samtidig så forskjellige. Frå motløshet og bunnløs sorg og fortvilelse, frå å sjå realiteten i augene og ta eit valg, til å nå den berømte botn, reise seg att og sakte men sikkert jobbe seg opp til overflata og inn til trygg grunn under beina. Vegen har vert tøff, men samtidig kjem ein ofte sterkere ut av det. Forfatter er flink til å setje ord på det, og samtidig komme med oppmuntrende ord undervegs. Gi andre personer som leser diktsamlinga knagger til å henge sine tanker og følelser på. Ein solid dose jobb er lagt ned i dette.

Christina Aas har ein meget god formidlingsevne, der ho kjem med oppmuntrende ord til dei som står i ein liknande livssituasjon. Ho kjem også med enkelte visdomsord innpakka i ny prakt.

Kan gå under noen ganger
ved livets overganger
Hold pusten og dykk ned
Ta i bunnen, tell til tre
Så sparker du ifra

«Fraspark»

Dei fleste dikta er korte, men likevel direkte og informative. Nokre er på rim, medan andre er fri-dikt. Uavhengig av stil så er det konkrete dikt med tyngde og meining bak kvart ord. Kvart dikt har overskrift, og dikta er plassert midt på sida, som gjer sidene luftige og lar ordene stå for sinnsinntrykkene.

«Døren som ble lukket, står åpen nå» er ei diktsamling som omhandler tre forskjellige faser i livet. Med sin gode formidlingsevne, konkrete skrivestil og sitt fokus på psykisk helse, markerer Christina Aas seg på ein meget positiv måte. Denne kan eg varmt anbefale videre.

Terningkast: 5-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s