Rødt mot rødt av Phil McNulty & Jim White

Strålende innføring i den intense rivaliseringa mellom to av verdens største fotballklubber.

  • Original tittel: Red on Red
  • Norsk tittel: Rødt mot rødt
  • Forfattere: Phil McNulty & Jim White
  • Sjanger: Dokumentar, Sakprosa
  • Antall sider: 378
  • Utgivelsesår: 2023
  • Utgiver: Vigmostad & Bjørke

Phil McNulty er frå Liverpool, og har vært ein profilert fotballskribent for BBC i over to årtier.
Jim White er frå Manchester, og er ein respektert journalist og forfatter. Sammen gav dei ut «Rødt mot rødt», som vart utgitt i 2023.

Liverpool og Manchester gløder av patriotisme og livsglede, men også av hat for hverandre. Hatet er drevet av én ting: fotball. I denne boken kan du bli med to journalister – en fan av hvert lag – på en reise for å forstå hvorfor det ble slik. Gjennom levende skildringer av ti legendariske kamper fra 1977 til 2020 rulles bakgrunnen for en nådeløs rivalisering opp. Underveis møter du de store legendene på begge lag, og får deres oppfatninger av situasjonen.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forlaget Vigmostad & Bjørke. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Rødt mot rødt».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein sakprosa der me fylgjer to av verdas største fotballklubber i 10 hatefulle og legendariske kamper mot kvarandre.

Dei to forfatterne belyser bakgrunnen og bakteppet for det intense hatet mellom desse to supportergrupperingene. Me vert tatt langt tilbake i tid, faktisk heilt tilbake til 1894 og åpningen av Manchester Ship Canal. Det er ein grundig bakgrunnshistorie me får servert, og det legg sterke føringer for resten av boka.

Men det var ikke Stanley-kniver Atkinson trengte å bekymre seg om. Da United-spillerne begynte å gå ut av bussen, gjennom en falanks av Liverpool-supportere som først og fremst var interessert i å få en autograf eller to, var det en eller annen (ingen ble siktet for det) som sprayet tåregass imot dem.

10 legendariske kamper mellom Liverpool og Manchester United er med. Frå FA-cup finalen i 1977 til Solskjær satt ved roret i 2020. Eg synes at forfatterne har valgt ut dei rette øyeblikka og kampene. Ikkje alle kamper er like innhaldsrike når det gjeld mål og sjanser, men det er det som er rundt som er i fokus. Som f.eks rasismesaken mellom Suárez og Evra som skapte furore i ein heil fotballverdenen.

Eg hadde trudd det skulle være meir om det som skjedde i sjølve kampen. Men her har forfatterne valgt å heller rette fokus på det som skjer i forkant, under og etter kamp sett frå journalister, spillere, trenere og supportere sitt ståsted. Ta f.eks FA-cup finalen i 96, der Cantona avgjorde heilt på slutten av kampen. Kapittelet der handler mest om dei kvite dressene til Liverpool-spillerne, enn om sjølve kampen og scoringa.

Rivaliseringa har alltid vært der, men det er særskilt frå 1977 og utover at ein fekk ein oppskalering av det intense hatet. Hooligans barket sammen, og det er dramatiske scener me får servert i boka, der uskyldige personer enten vart banka opp eller opplevde uhyggelige scener rundt seg.

«Du kan ikke konstruere rivalisering. Everton og Manchester City har hatt velfortjent suksess, men det som Liverpool og Manchester United har prestert, er uten sidestykke i engelsk fotball. Vi er Muhammed Ali og Joe Frazier. Vi vil alltid få fram det beste i hverandre. Alltid. Faktum er at ingen av de to klubbene ville ha vært så rik uten den andre. Rivaliseringen er det som definerer oss begge.»

Dette er ikkje berre ei fotballbok. Her får me eit innblikk i politikk, kultur, mote, og historien til dei to byene. Mancerne mot scouserne. Manchester mot Liverpool. Me møter også mange som er tilknyttet til både byene og klubbene og blir tatt med på innsiden av feidene.

Boka har ein god struktur, og inneheld det ein treng å vite om det hatet som ligg til grunn blant klubbene, byene og supporterne. Etter kvart kapittel så er det lagoppstillinger, resultat og målscorere frå den aktuelle kampen.
Etter Heysel-tragedien i 1985, som fekk store konsekvenser for engelsk fotball i Europa, så roet den verste volden seg. Gjennom boka får me være til stede på dei store kampene, men boka er også innom dei store tragediene som rammet Liverpool-supporterne på 80-talet.

Ved å intervjue personer som var til stede på kamparena, i garderobe og på banen, får me eit unikt innblikk gjennom dei 10 møtene mellom desse to laga som er med i boka. Og dette er i mine auge bokas store styrke. Me blir med på innsida av det som skjer, og får ta del i dei dramatiske øyeblikka og den enorme berg og dalbanen gjennom nesten 50 år desse kapitlene tar for seg.

Stemningen rundt kampene er til å ta og føle på. Forfatterne er flinke til å bygge opp under forholdet mellom supporterne, og dei legg også inn ein og anna småartige historier. Språket er solid, og ein kan føle lidenskapen og hatet gjennom ordene i teksten. Det er skrevet med passion og er herlig lesing for ein ihuga supporter.

Han ble satt ut av irens høflige og vennlig framsagte «Takk, Mister Rush» hver gang han hadde stoppet ham. Nå var McGrath åpenbart igjen i hans tanker, for Houghton kan huske angriperens reaksjon etter skåringen: «Han snudde seg mot gutta og sa: ‘Hvor er Paul McGrath nå?’, og vi sa: ‘Han er i Aston Villa’. Og Rush sa: ‘Jeg klarte ikke å score mot ham, og nå som jeg endelig har skåra, så er han ikke er lenger!’»

Ein bør kanskje ha litt kunnskap om tidligere spillere og historie for å få full glede av boka. Veit du kven Ian Rush, John Barnes, Kenny Dalglish og Rafa Bentiz er, eller Norman Witheside, Mark Hughes, Bryan Robson og Eric Cantona er, så har du større glede av all informasjon som ein får servert om og av desse personene.

Boka favner over mange temaer, men sjølvsagt er supporterkulturen den mest fremtredende. Særskilt er det dei voldelige sammenstøta på 70- og byrjinga av 80-talet som setter sine spor. Etter kvart er det United og Fergusons forsøk på å få Liverpool ned frå pidestallen som er tema. Eg synes at boka er godt vektet. Det er gjerne kapitler som svir for ein ihuga fotballsupporter, men det er på ingen måte skrevet for å strø salt i sårene eller rive opp gamle sår. Ein får ein historie som både er opplysende og meget interessant, og på denne måten klarer ein ikkje å hoppe over kapitler. Dei må leses.

«Rødt mot rødt» er ein strålende innføring i rivaliseringa mellom Liverpool og Manchester United. Gjennom kultur, politikk, mote, supporterkultur og det som skjer på banen, får me eit unikt innblikk frå det intense hatet mellom klubbene og byene. Er du supporter av eit av laga, så er denne boka eit «must»!

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s