Fra frykt til Kjærlighet av Ellinor E. C. Halle

Ein livshistorie som synliggjør korleis frykt kan styre og hemme eit menneskeliv frå å være seg sjølv.

  • Norsk tittel: Fra frykt til Kjærlighet
  • Forfatter: Ellinor E. C. Halle
  • Sjanger: Sakprosa
  • Antall sider: 224
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Fide Forlag

Ellinor E. C. Halle er økonom og diplomert samtaleterapeut frå psykosynteseinstituttet i Gøteborg. Ho gav ut boka «Fra frykt til Kjærlighet» i 2022.

I denne boken forteller jeg min livshistorie for å synliggjøre hvordan frykt kan styre oss gjennom livet, om vi ikke er den bevisst. Det var først i godt voksen alder etter noen dramatiske omstendigheter, lærerrike åndelige erfaringer og møte med et spesielt menneske at jeg endelig ble fri- fri til å våge å være meg selv. Endelig forstod jeg meningen bak alle mine vanskelige erfaringer. Disse opplevelsene gav meg troen på at det finnes en guddommelig kjærlighet som bare vil oss vel, selv om det ikke alltid oppleves slik i øyeblikket. I boken vil jeg dele disse erfaringene som gav meg livet i gave.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Fra frykt til Kjærlighet».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ei sakprosa og på mange måter ein sjølvbiografi.

Forfatter tar for seg korleis frykt kan styre og hemme eit menneskeliv. Når følelsen fyrst har satt seg i kroppen, er det ikkje alltid like lett å bli kvitt den. Dette har Halle sjølv fått erfare, og her kjem ho med si livshistorie.

Eg er glad for at forfatter i sitt forord velger å understreke at dette er HENNES erfaringer, og at andre kan ha andre erfaringer. Måten forfatter har kommet seg gjennom sitt løp på er dermed ingen fasit, og det er bra ho nevner det allereie i forordet.

Halle skriv om nokre konkrete hendinger i barndommen som forma ho som menneske. For eit usikket barn kan gitte situasjoner føles truende og sjelsettende og vil henge ved dei resten av livet. Så også i dette tilfelle.

Forfatter skriv blant anna om sensing, auraer og energifelt. Ho kunne føle på andres følelser og vart utmattet, og på denne måten fekk ho aldri eit sunt forhold til eigne behov og følelser. Ho skildrer ein kvardag der ho er usikker, redd og frykten for at alt ho gjer er galt. Ho skaper dermed ein ond sirkel der ho går rundt med vonde følelser av å ikkje være god nok og ikkje strekke til.

Halle gir oss ei innføring i psykosyntesen, og det vert dermed litt fagstoff og «tunge» setninger her og der i starten av boka. Det er likevel interessant lesing, og ho kjem med mange gode betraktninger når ho ser tilbake på det livet ho levde.

Jo mer vi helbreder vår indre frykt, jo mer vil dette manifestere seg i den ytre verden i form av gode møter og opplevelser. Vi vil ikke lenger bli hjemsøkt av erfaringer som vekker oss ut av fryktens skall, og vi klarer å møte alle sjeler med kjærlighet, og ikke frykt.

Etterkvart vert det så gale at ho velger å oppsøke psykiatrisk sjukehus for å få hjelp. Ved bruk av sin eiga pasientjournal som er ordrett gjengitt får me eit innblikk i korleis ho vart diagnostisert og medisinert. Her kjem forfatter også med egne kommentarer undervegs, og ein ser tidleg at her er det to forskjellige versjoner av det som kjem fram. Ho opplevde ei spirituell krise, der ho ikkje vart høyrt, (men snarere misforstått?) og etterkvart vart ho diagnostisert som paranoid schizofren. I ein alder av rundt 40 år får ho beskjed om at ho må ta medisin resten av livet. Men på kva grunnlag har legene og psykiaterne kommet frem til denne diagnosen? Og er hovedpersonen sjølv enig i dette? Pasientjournalen er dermed eit strålende verkemiddel.

Jeg skulle ønske de også hadde uttrykt til meg at jeg hadde et klart rehabiliteringspotensiale. Det fikk jeg aldri høre noe om. Det de hadde sagt til meg, var at jeg måtte regne med å leve på medisiner resten av livet, og at jeg aldri kom til å bli frisk. Den uttalelsen satte dype spor i meg som bare var førti år og i min beste alder. Når jeg leser journalen min nå i 2021, synes jeg det er veldig trist lesning.

Det er ei godt strukturert slavisk tidslinje forfatter har satt opp. Teksten er oversiktlig og nøye skildra. Pasientjournalnotatene er skrevet i kursiv med dato og yrkestittel på den som har skrevet den, slik at ein aldri vert i tvil om kven som har notert.

Ein får eit innblikk inn i psykiatrien, og måten dei jobbet på i den tida. Det er tøft å lese, og eg vil tru at ein god del vil kunne kjenne seg att i det Halle opplevde under sitt opphold og oppsyn.

Boka tar for seg dette med det alternative, der sjamanisme, energifelt, aura og intuisjon er nokre av ingrediensene. For personer som ikkje har desse egenskapene, eller ikkje opplevd situasjoner som det Halle har gjort, så kan nok enkelte episoder være vanskeleg å sette seg inn i. Men for dei som står oppi det, kan det være skremmende og utmattende.

Undervegs kjem ho med små tips og råd om korleis ein kan snu situasjonen, og få tilbake livet sitt bit for bit. Kjærligheten er eit nøkkelord, og ho bruker ordet Kjærlighet oftere og oftere, då gjerne guddommelig kjærlighet.

Eg likte måten ho forsøkte å nøste opp i sin sinnstilstand på. Gjennom intervju med sin tidligere psykosynteseterapeut og nokre gode venninner, får me eit inntrykk av korleis andre opplevde ho under denne perioden. Og her kjem dette med delpersonligheter inn. Forfatter skriv det så enkelt, men likevel forklarende; delpersonlighet er innenfra og ut, og utenfra og inn. Dei rundt deg ser deg kun utenfra og inn, medan du sjølv kun ser deg innenfra og ut. Dette er ein meget interessant betraktning som gjelder dei fleste av oss.

Når barnet etter hvert som det vokser opp agerer på sine omgivelser, som det fra fødselen av er totalt avhengig av, agerer det med reaksjoner det har lært seg at omgivelsene tåler eller responderer på. Da har de beskyttende delpersonlighetene kontrollen. Når de i omgivelsene ser barnet, ser de ofte bare de ytre reaksjonene. De har ingen mulighet til å vite hva som skjer inne i barnet, med mindre de pårørende er veldig sensitive, i kontakt med sin intuisjon eller har ryddet opp i egen bagasje.

I slutten av boka kjem Halle med fleire «skjellsettende erfaringer» som ho sjølv skildrer det som. Som høysensitiv og der ho bruker intuisjon og varsler frå «den andre siden», får me eit innsyn i kva dette går ut på, og korleis ho brukte dette som eit verktøy for å unngå farlige situasjoner og ta riktige valg.

Ellinor E. C. Halle er ein forfatter som har eit godt språk og er flink til å forklare seg utan å legge ut i det vide og det brede. Ho skildrer ei tøff, men også spennende reise i eit levd liv innen det alternative. Så er det jo litt dette med at ein bør kanskje ha ein fot innenfor dette feltet for å fullt utbytte av innhaldet, og på denne måten forstå kva hindringer og opplevinger Halle har vert gjennom. Men det er uansett interessant og til dels skremmende lesing, der ho sett fokus på psykiatrien og måten ein jobba på.

«Fra frykt til Kjærlighet» handler om å ta livet tilbake. Gjennom ei reise innad i det alternative feltet, får me eit innblikk i kva det kan gjere med eit menneske, men også kva godt det kan føre med seg. Halle skal ha all mogleg ros for å dele sin historie og åpne opp rundt sin tidlegare psykiske helsesituasjon. Dette er ei bok som kan inspirere mange.

TERNINGKAST: 4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s