Vin møter poesi av Marianne Nymo & Eirik Andersen

Ein lett og informativ innføring i 12 forskjellige druesorter, ispedd poetiske dikt med eit høgt nivå.

  • Norsk tittel: Vin møter poesi
  • Forfatter: Marianne Nymo & Eirik Andersen
  • Sjanger: Sakprosa, Poesi
  • Antall sider: 92
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Lyrikkforlaget

Marianne Nymo (Født 1969) er utdanna sjukepleiar og har leda ein avdeling for mennesker med ulike typar demenssjukdommar. «Gryende hvitt» som kom ut i 2021, er hennes debutroman.
Eirik Andersen er utdanna sommelier og driv Drammen-, Tønsberg- og Larvik Vinfestival. Saman med Marianne Nymo gav dei ut boka «Vin møter poesi» i 2022.

En god vin kan være en fest i seg selv, men sammen med poesi kan festen løftes til nye høyder. Hvor selvfølgelig er det ikke at vin og poesi hører sammen? Hvis du våger å tenke tanken. Vin er levende og bør oppleves og nytes. Og poesi er en fin måte å komme i kontakt med følelsene. Ta imot ordene som er stablet opp, slik at de blir en del av vinopplevelsen. La dem berøre. Våg å la druene vise vei inn til poesien. Tillat poesien å løfte smaken av vinen. Vin og poesi i kombinasjon passer alltid. Hele året, hele livet.

Denne boka er eit leseeksemplar frå Lyrikkforlaget. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Vin møter poesi».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Denne boka kombinerer sakprosa og poesi. Her finn ein utfyllende informasjon om 12 forskjellige vindruer, og forslag til 24 forskjellige viner, der kvar vin har fått sitt eiga dikt.

Det er utvilsomt eit spennende prosjekt Nymo og Andersen har begitt seg ut på. Boka er skrevet for vinelskere, for dei som er glad i poesi, og er den ultimate boka viss ein er glad i begge deler.

Hoveddelen av boka består av informasjon om druetypene. Her har Andersen gått grundig til verks utan å kaste rundt seg med ein haug med faguttrykk og store ord. Teksten er skrevet for hvermannsen og enten ein er godt kjent med vindruer, eller er heilt ny i faget, så vil ein garantert lære ein del nye ting. Og enkelte av faktaopplysningene er artige og interessante å rutte med i lystig lag.

Dr. Carole Meredith og hennes team ved UC Davis var de første som avdekket at Cabernet Sauvignon er en krysning mellom Cabernet Franc og Sauvignon Blanc. Og synes du det er vanskelig å skille mellom Merlot og Cabernet Sauvignon, skal du vite at de er søsken.

Det er som nevnt 12 vindruer som er med i denne boka, der det er med to viner pr druesort. Alle vinene som er foreslått, er også å finne i sortimentet hos Vinmonopolet. (Enkelte viner kan være bestillingsvarer) Dette er eit bevisst valg frå Andersen, og viser nok ein gong at boka er for alle. Til og med varenummer er skrevet inn, slik at ein enkelt kan søke dei opp. Eg gjorde nokre tilfeldige søk, og då var det eit varenummer som ikkje fantes. Denne har nok gått ut av sortimentet.

Boka starter med ein solid introduksjon om kva vin er, litt om vinens historie, små tips til korleis ein kan drikke vin og holde vinglaset, i tillegg til vinens syklus og dei forskjellige aromatiske smakene ein kan oppleve.

Når det kjem til dei forskjellige druetypene, så ser ein kjapt at det ligg eit stort arbeid bak, og er skrevet av ein som kan sitt fag. Her finn ein oversiktlig informasjon om opprinnelse, farge, smak og dyrkingsinformasjon, før Andersen dykker djupere inn i særegenhetene og bruker av sin erfaring og yrke til fulle.
Der dei fleste ville omtalt druetypen som ein ting, personifiserer Andersen den ved å skrive «hun». Dette viser at dette er noko som står hans hjarta nært og at det er noko han brenn for. Dette engasjementet smitter også over på leseren.

Hvem kan motstå denne stilsikre druen som gir tørre og selvsikre viner med er lett gjenkjennelig grønnskjær? Hun rører ved noe det er vanskelig å sette ord på, noe finstemt og harmonisk. Disse vinene er mer tropiske og sommerlige hvitviner enn Riesling, ofte med et hint av salt hav.

Alvarinho-druen.

Og viss du lurer; dei mest kjente typene som Riesling, Chardonnay og Pinot Noir er sjølvsagt med. Her finn ein alle typer vin; rød, hvit, rosé og musserende. Prisnivået på vinene er ikkje avskrekkende, og det er meir nyere årganger som er nevnt som forslag.

Det er svart/kvit bilete/illustrasjon av kvar vinflaske. Det er enten meget gode teikninger, eller så er det lagt på eit filter som gjer til at dei får denne effekten. Eg skulle gjerne sett originale fargefoto av flaskene, men det kan vere mange grunner til at dette ikkje er gjort, som f.eks markedsføringsrettigheter/ reklame ved alkohol osv.. Uansett så er det eit fullverdig alternativ dei har kommet opp med.

Kvar kjem så poesien inn i boka? Under kvart forslag på vinsort er det eit dikt som passer til dei ulike vindruene. Det vert ofte brukt poetiske vendinger og ein ser tydeleg at det gjenspeiles i innhaldet om vindruene. Det er nøye gjennomtenkt og meget godt utført.

Jeg kjenner meg
så igjen i deg
Og noen ganger
glemmer jeg helt
at jeg ikke er deg

Livon Collio Sauvignon 2021.

Dikta varierer i lengde, men innehar korte linjer og utan teiknsetting. På denne måten fremstår dei stilmessig, og skiller seg ut frå teksten som ellers er på sida. Det er reflekterte dikt som kan ha fleire tydinger og metaforiske utsagn.

Poesien inneheld eit høgt nivå, og der skal ikkje forundre meg om enkelte dikt vil inspirere til å prøve nye type viner. Nymo har lagt ned eit solid stykke arbeid, og har klart å vinkle dikta (om kanskje enn noko svevende her og der) inn på vinsort og type. Ho har også visdomsord å komma med. Det er intet annet enn imponerende.

Leter du etter
meningen i livet
i stedet for å
gi livet mening

Markus Molitor Riesling Trocken 2020.

Ord i poesien må smakes på, skylles litt rundt i munnen før ein gjer opp si meining. Det samme med vinen. Er den lett eller tung? Er det sprudlende eller platt? Og det fineste er at dette er heilt individuelt. Vin og poesi har mange ting til felles, noko denne boka er eit prakteksempel på. Som det står så fint i boka; «Vin og poesi i kombinasjon passer alltid. Hele året, hele livet».

«Vin møter poesi» er ei original og spennende vinkling der sakprosa møter poesi. Språket er lett, informativt og engasjerende og poesien er på eit høgt nivå. Alle som er glade i vin og/eller poesi vil finne stor glede i boka. Anbefales på det varmeste.

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s