Farlig ferie av Merethe Kvam

Ein spennende roman om dyr for heile familien, der temaet er dyrevelferd.

  • Norsk tittel: Farlig ferie
  • Forfatter: Merethe Kvam
  • Sjanger: Barn og ungdom, Roman
  • Antall sider: 189
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: dyrogfolk

Merethe Kvam er journalist, og gav ut romanen «Farlig ferie» i 2022.

Farlig ferie handler om hunden Lyra og kattene Luna og Stella. Sammen med menneskene i familien drar de på ferie til Spania. Lyra synes alt er fantastisk. Luna synes det er kjedelig at kjøleskapet ikke har pedalåpner og Stella gjemmer seg under sengen. En dag blir Lyra borte. Stella må krype frem fra gjemmestedet sitt. Hun og Luna begir seg ut i en fremmed verden for å lete. Hvor er Lyra? Sitter hun fast et sted? Har noen kidnappet henne? Kan det være den skumle fyren i gata som står bak?

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Farlig ferie».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein roman skrevet for dyreelskere, og er plassert i målgruppen 9-12 år, men er skrevet for alle aldre.

Boka handler fyrst og fremst om ein hund og to katter, og alt det skumle dei opplever på ein ferie i Spania saman med sin familie. Men det viktigste bodskapet i boka er dyrevelferd.

Forfatter har lagt til gode personligheter i dyrene. Ein vert kjent med dei, og dei snakker seg i mellom, men logisk nok ikkje med mennesker. Eg synes at Kvam kunne med fordel ha hatt meir variasjon i navnene. Lyra og Luna blir litt likt, og ein må stadig tenke på kven som er kven undervegs.

Alt tydet på at de ikke skulle bo hos mormor og morfar denne sommeren. Hun skulle ikke jakte på fugleunger eller jage bort den sure, gamle nabokatten. Antakelig skulle de til et nytt sted. Et lite grøss fikk pelsen til å reise seg. Bare de ikke reiste fra henne, slik de første menneskene hennes hadde gjort.

Skildringene er sett frå dyrenes ståsted, og me fylgjer deira tanker og følelser. Ein gjer seg nokon tankar undervegs, og ein får nokre aha-opplevelser og vekkere. Forfatter skildrer godt når ho f.eks skriv om dyrene som er stuet inn i bur, og vært fjernet frå kjente og trygge omgivnader, for så å bli fraktet inn i eit mørkt rom på eit fly. Ho skriv også om forskjellene i personlighet, og dyra er som oss mennesker, veldig forskjellige av natur. Det trur eg det er mange som glemmer i det daglege.

I boka er det fleire fotografier av dyr i gitte situasjoner, som er forbundet med kapitelet. Det er også overskrifter ved kvart kapittel, der nokre legg sterke føringer for kva som skjer videre.

Boka er i utgangspunktet skrevet for born i aldersgruppa 9-12 år. Eg synes det var ein del innhald der som kanskje ikkje passer den målgruppa. Det er dyrplageri på det groveste, og ord som f.eks kastrering er ikkje forklart. Det er ikkje alle born som veit kva det betyr. Eg følte det var eit litt udefinerbart språk som eg ikkje vart heilt klok på i forhold til målgruppe. Boka er barnlig skrevet, med med eit meir voksent innhald. I så måte passer den alle aldersgrupper, men eg ville likevel spart dei yngste for ein del av skildringene.

Fra en grein i treet over dem hang det en hvit hund. Den hadde lange bein, tynn kropp og et smalt hode.
Den var død.
-Hva har skjedd? hvisket Lyra. Det var for fælt til at de kunne snakke høyt om det de så.
-Det ser ut som om noen har hengt den etter halsen i et tynt tau.
Lyra tittet nærmere på halsen. Den var rød og opprevet. Hun grøsset.

Kapitlene er det grei lengde på, og me fylgjer etterkvart fleire historier og dyr parallelt. Våre tre venner får stadig nye bekjentskaper med dyr rundt om i området. Her er det alt frå andre katter og hunder, til haner, esel og villsvin. Dei møter på mange farer, og dei må samarbeide seg i mellom for å løyse problemene og farene som oppstår. Det er også mennesker inne i biletet. Både vennlige og dyremishandlere. Her er kontrasten stor, og forfatter har klart å danne eit godt bilete på dei store motsetningene og forskjellene. Det levner ingen tvil om kven som er snill og ikkje.

Bodskapet i boka kjem godt fram når forfatter vinkler forteljinga sett frå dyrenes ståsted. Dermed kan ho spele på følelsene og deira opplevelser av situasjonene. Det er mishandling og dyrplageri på det groveste, men det er også nokre solskinnshistorier her og der. Kvam har fått fram kor lite som skal til for at eit dyr kan ha eit godt liv, og at ein viser omtanke for sine dyrevenner, enten det er hund, katt, hest, fugl eller kva enn skapning ein har. Det er fortsatt eit sjølvstendig individ som treng kjærleik og omsorg.

Sårene mine ble ikke stelt, og jeg fikk aldri et godt ord eller et klapp til takk. Så ble jeg reddet og kom hit til denne stallen. Her får jeg mat, stell og salve til beina mine. Hele dagen får jeg gå rundt stallen og gresse og kjenne solen. Det eneste jeg må gjøre til gjengjeld er å være meg selv. Det er kjærlighet, det. Sånn synes jeg alle burde ha det, sa Pedro.

Det skjer noko stort sett heile tida, og drivet i boka er bra. Historien er velskrevet, og innehar gode dialoger. Eg likte også måten dyrene såg på oss mennesker, og motsatt. Korleis dyra forsøkte å forklare ting med sin væremåte, medan menneska tolket det heilt annleis. Her har Kvam gjort ein virkelig god jobb.

«Farlig ferie» er ein spennende roman om dyrevelferd for heile familien. Eg vil likevel råde foreldre til å spare dei yngste for enkelte av skildringene. Boka har eit klart og viktig bodskap, og det er ein gjennomført god og solid historie som er skildret.

TERNINGKAST: 4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s