Solgt av Aina Skoland

Ein velskrevet krim med thriller-element som ligg og vaker på overflata.

  • Norsk tittel: Solgt
  • Forfattar: Aina Skoland
  • Sjanger: Thriller, Krim
  • Antall sider: 383
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Shoeprint

Aina Skoland (Født 1974) jobber som frilansjournalist og har tidlegare gått på Krimforfatterskolen. I 2020 debuterte ho med dokumentarboka «Dikemark – Porten stenges kl. 21», og i 2022 kom ho ut med thrilleren «Solgt».

Når tre år gamle Maja Jørgensen blir brutalt kidnappet fra sitt eget hjem, kastes den unge etterforskeren, Mo Assimi, ut i en kynisk verden. Snart står han overfor en ondskap han hadde håpet å aldri møte igjen. Moren, Anna Jørgensen, kjemper en desperat kamp for å få datteren tilbake, vel vitende om at hennes egne lyssky handlinger truer med å skille dem ad for alltid. Samtidig, i et land langt fra Norge, bevitner en ung kvinne det bestialske drapet på kjæresten. Selv slipper hun så vidt unna. Når historien er i ferd med å gjenta seg, må hun likevel oppsøke det hun frykter mest. Solgt er en drivende thriller som tar deg med på en urovekkende reise. Fra Norge til Ukraina, og inn på det mørke nettet, der barn er en handelsvare. Og handelen – den foregår i ditt nabolag.

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfattar. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Solgt».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ein thriller, men også likefullt ei krimbok der med fylgjer politiets jakt på bakmenn og gjerningspersoner.

Boka starter med at me vert kasta rett inn i ein brutal scene, og ein får eit lite glimt av kva boka handlar om. Me fylgjer fleire personer parallelt, og som forfatter på ein strålende måte etterkvart fletter inn i hovedforteljinga.

Det er fleire hovedpersoner her, men dei mest fremtredende er politietterforskeren Mo Assimi og Anja Jørgensen. Anja er mor til tre år gamle Maja som vert bortført frå sin eiga heim midt på lyse dagen. Mo Assimi er 24 år og relativt ny i gamet. Dette er ein person som er meget ivrig i tjenesten, og som ofte snakker før han tenker, noko som fører han ut på tynn is her og der. Han vert sterkt involvert i saka og samtidig som han jobber med den, må han også overbevise sine sjefer og seg sjølv om at han faktisk er god nok i jobben. I tillegg har han ein innvandrerbakgrunn som han stadig får små stikk slengt etter seg.

– Jeg trodde de skulle sende en politimann fra Norge? Men så ombestemte de seg og sendte et lite sotrør av en guttunge isteden?
Latteren som fulgte skar ham i ørene.

Persongalleriet er rimelig stort og i nokre tilfelle tok det litt tid før ein fant ut hvilke roller dei har i historia. Forfattar har lagt fokuset på sjølve handlinga, så ein vert ikkje kjent med personene på eit djupt plan. Dette fungerer fint, men viss det kjem fleire bøker om Mo Assimi, så håper eg at forfatter går meir i dybden på denne karakteren.

Me fylgjer følelseslivet til Anja etter at dottera er bortført. Det går i bølgedaler, frå det djupeste djupe til det stadiet der ho finn krefter til å konfrontere dei som har gjort det, viss ho får moglegheita til å møta dei ansikt til ansikt. Samtidig har Anja ei broket fortid som gjer at ho må halda att enkelte viktige opplysningar for politiet og etterforskinga. Dette tærer på samvittigheten, og det vert ein kamp mellom å redda Maja eller redde seg sjølv. Ein spanande bi-historie.

Temaet er menneskehandel og pedofili. Det er ein del skildringer som ein gjerne skulle vert foruten, men slik er virkeligheten og forfatter har skrevet det på ein verdig måte og utelatt dei verste skildringene. Men det er likevel nok til å skjøna kva som foregår og kva tankar personer har.

Nettsiden lastet, og idet skjermen foran ham, på siden av ham, rundt ham, fyltes av små ansikter som bød seg frem, kjente han roen senke seg. Det var her han hørte hjemme. Han logget seg på for at ikke taksameteret skulle begynne å løpe. Fri tilgang. Måtte det aldri ta slutt.

Det er eit mørkt tema med kjøp og salg av barn over det mørke nettet. Ein del av historia foregår bak ein PC-skjerm, men fokuset er ikkje lagt på det tekniske, så ein treng ikkje ha noko IT-kunnskaper for å skjønne innhaldet.

Enkelte steder følte eg det vart litt urealistisk, og ein plass var det direkte motsetning til det som hadde stått tidlegare i boka. Det er berre ein liten detalj, men legg ein merke til det så trekk det litt ned.

Sidan me fylgjer fleire historier parallelt vert det eit varierende tempo, og spenningskurven går opp og ned. Dette er nødvendigvis ikkje berre negativt, for ein får heile tida følelsen av at ting bygger seg opp og den thriller-nerven ligg der og vaker i overflata heile tida.

Endelig begynte hun å finne frem til feriepulsen. Et øredøvende brak sendte den rett opp igjen. Vannet strømmet over henne, men kunne ikke skjule lyden av glass som ble smadret. Såpen fylte øynene mens hun prøvde å få opp dusjdøren. Så kom skriket. Det trengte gjennom alle lag, traff henne i ryggmargen. Maja!

Språket står fjellstøtt, og dialogene føles naturlege. Skoland legg kanskje litt store føringer undervegs i romanen, men samtidig så er ein usikker på om det er slik det er, eller om det kjem ein tvist eller to før boka er ferdiglest. På denne måten opprettheld ho spenninga og nerven til siste slutt.

Miljøskildringene er meget gode. Det meste foregår hovedsaklig i Asker-området, men også litt frå Ukraina, der uroligheter har byrja å oppstå. Her har det nok gått mange timer med til research av veger og stader, og det vises att i teksten som Skoland på meisterleg vis klarer å videreformidle. Eit solid stykke arbeid.

Det er enkelte tilbakeblikk i boka, og desse er skrevet i kursiv og har gode overskrifter slik at ein aldri er i tvil om at dette er tilbake i tid. Slik sett er boka meget oversiktlig og ein kan la seg drive med historia.

Med sine 123 kapitler, er boka særs lesevennlig. Som nevnt er det litt ujevnt driv og spenningskurve, men når forfatter skrur til skruen er det umogleg å legga boka frå seg. Det som i utgongspunktet skulle bli ein kort lesestund vart ikkje avslutta før boka var ferdiglest. Så særskilt sluttpartiet er av ypperste kvalitet.

«Solgt» er ei krimbok med eit mørkt tema. Det er óg thriller-element som ligg og vaker boka gjennom. Med eit spennende plott og gode miljøskildringer har Aina Skoland skrevet ein velkomponert og solid bok, og eg håper det kjem fleire bøker om Mo Assimi.

TERNINGKAST: 5-

En kommentar om “Solgt av Aina Skoland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s