Konstabel Bannefinger og Doktor Even – Sikkel i Søledammen av Kristian Mehlum Lie & Hege Terese Fjæra

I bok nr. 4 om Konstabel Bannefinger og Doktor Even, er det ein søledam som skaper hodebry.

  • Norsk tittel: Sikkel i Søledammen
  • Forfatter: Kristian Mehlum Lie & Hege Terese Fjæra
  • Sjanger: Barn
  • Antall sider: 115
  • Utgivelsesår: 2023
  • Utgiver: Kontur Forlag

Kristian Mehlum Lie gav ut barneboka «Konstabel Bannefinger og Doktor Even: Mysteriet på Fismyra Bryggeri» i 2021. Dette vart starten på serien om Konstabel Bannefinger, og i 2023 kom han ut med den fjerde boka i serien.
Hege Terese Fjæra er illustratør og står for illustrasjonene i den fjerde boka.

Søledammen er drikkevannskilden i Fisberg. Det har en frisk smak av sitron og er et perfekt følge til ethvert måltid. I det siste har det imidlertid luktet sterkt av fis. En sånn fislukt som setter seg i nesa og munnen og legger et lag av pels på tunga. Skikkelig stinkemyr. Vannet gjør også at de fleste innbyggerne i Fisberg går rundt og småpromper hele tiden. Konstabel Bannefinger og Doktor Even er på saken.
Kan det være en sammenheng med det nye bryggeriet som er bygget rett ved siden av Søledammen? Hvorfor deler egentlig Tante Kalas ut gratis brus fra Søledammen bryggeri på torget hver dag? Og hva gjør den finske rallybilkjøreren Marki Rassonen i Fisberg?

Denne boka er eit leseeksemplar på frå forfatter. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Sikkel i Søledammen».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er bok nr. 4 i serien om Konstabel Bannefinger. Boka er ei spenningsbok for barn i aldersgruppa 5-10 år. Bøkene i denne serien kan fint leses frittstående.

Forfatter byrjer rett på fisehumoren. I denne boka er det nok enda meir fis og promp enn det har vert i dei foregående bøkene. For ein vaksen kan det bli i meste laget, men for målgruppa så er dette midt i blinken. Her sleppes det ein smyger og ein stor fjert over ein lav sko, og dei fleste stedsnavnene innehar ordet fis i seg.

Som vanleg har forfatter med kart over byen og ein lett og fin introduksjon av dei viktigste karakterene foran i boka. Det som er verdt å merke seg, er at kartet stadig vert oppdatert bok for bok, og nye plasser kjem til. I tillegg vert også enkelte av karakterene med videre. Dette er i mine auge meget viktig for at borna skal få tilhørighet til byen og menneskene som bur der. Her kan dei studere kartet, samtidig som dei kan huske stedene der handlingene i tidligere bøker har foregått.

Det er ein del ord som kan gå litt over hovudet på borna, som f.eks moralsk kompass, lugubre og elementær markedsføring. Når boka også i tillegg er ei bok som passer utmerket til born som nettopp har byrja å lese, så bør ein unngå lange og vanskelige ord. Det er også ein setning og to der forfatter skriv; «som alle vet..». Det er litt småskummelt å skrive dette, all den tid det ikkje er alle som veit. Nå er eg på flisespikkerinivå, men for enkelte kan nok dette føles som at dei er «dumme», siden dei ikkje veit det «alle skal vite».

… etter en veldig kort behandlingstid i Fisberg kommunestyre. Som alle vet, er det det rommet i Fisberg med mest styr, og det var ikke fritt for at det kunne gå en kule varmt der inne mens de diskuterte byggesaker.

Mehlum har fått inn ein ny illustratør til bøkene sine. Det er alltid litt spennende å sjå om det er blitt nokre vesentlige forandringer i stil og utseende. Fjæra er ein velkjent og særs dyktig illustratør som har bidratt i ei rekke barnebøker. Ho har satt sitt preg på illustrasjonene, men det er nok ein del som ikkje vil legge merke til at det står ein ny person bak teikningene i boka. Personleg synes eg at Doktor Even har fått eit litt meir veslevoksent uttrykk som kler han godt. I tillegg digger eg at strekene ikkje er rette. Ein ser vinduer som er skeive og flasker som ikkje er like og som har ein litt merkverdig form. På mange måter er det uhøytidelige illustrasjoner som passer til boka og innhaldet som hånd i hanske. I tillegg er det teikna inn små hint om kva teksten handler om, noko som er eit fint verkemiddel når ein skal variere mellom heilsides og mindre teikningar.

Mehlum klarer å skape ein mystikk rundt søledammen med sine skildringer. Dette er eit imponerende stykke arbeid, all den tid spenninga og historia er lineær og veldig enkelt bygd opp. Borna vil med dette kunne fylgje med på kva som skjer og skjønne kvifor utfallet blir som det blir.

Søledammen var ikke større enn to-tre fotballbaner lagt etter hverandre, men den var et bunnløst hull. Det var gjort flere forsøk på å måle dybden, men ingen hadde noensinne klart å fastslå nøyaktig hvor dyp Søledammen var.

Samspelet mellom Bannefinger og Even er strålende. Her handler det ikkje om kven som er gammel eller ung, men om måten å tenke på. Dei utfyller kvarandre godt, og samarbeidet dei i mellom går knirkefritt. Det er sjeldan det er nokre uoverstemmelser og det er ein lystig tone som møter leseren. Litt mindre kraftuttrykk i denne boka, men dei som er med er artige. Og sannelig så trur eg at Doktor Even tar av seg lua si i denne boka…

Humoren ligg på lur på kvar einaste side. Enkelte av navnene til karakterene er strålende. I denne boka vert me introdusert for frisøren Lucy Håre. Dette er leking med ord og navn av høg, høg klasse og ein kan ikkje anna enn å dra på smilebåndet. Humoren er slik at den passer alle aldre. Nokre er av slik art at vaksne kan sitte og humre, medan andre er at borna ler av den barnlige humoren.

I likhet med de andre spisestedene i Fisberg hadde restauranten en forholdsvis enkel meny. Her kunne man velge mellom østers eller gårsdagens østers.

«Sikkel i søledammen» er ein fortsettelse på suksessoppskrifta frå foregående bøker. Det er masse fis og promp og det treff målgruppa særs godt. Illustrasjonene er uhøytidelige og kler innhaldet på ein strålende måte. Dette er nok ei bok med høg humrefaktor og bør vere ein meget god grunnmur for å få fleire born til å legge frå seg mobil og nettbrett og innta bokverdenen. Me treng slike bøker som dette!

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s