Mutantene – Eksperimentet av Ingela Korsell & Daniel Thollin

Fyrste bok i ein ny spennende serie for barn og unge, der teikneserier og tekst overlapper kvarandre.

  • Norsk tittel: Mutantene – Eksperimentet
  • Original tittel: Mutanterna 1 – Experimentet
  • Forfatter: Ingela Korsell & Daniel Thollin
  • Sjanger: Spenning, Barn og Unge, Teikneserie
  • Antall sider: 167
  • Utgivelsesår: 2022
  • Utgiver: Zeppelin Forlag

Ingela Korsell (Født 1967) har gitt ut ei rekke barne og ungdomsbøker, nokre i lag med Åsa Larsson. I 2022 gav ho ut «Mutantene – Eksperimentet».
Daniel Thollin (Født 1981) er ein svensk illustratør og har medvirket i fleire teikneserier.

Matteo er ett av fem barn i Uppsala med en dyremutasjon. Han ble født med flaggermusvinger. Tolv år senere går en stor del av livet ut på å skjule mutasjonen for andre. Særlig for Arvid, hans verste fiende på skolen. Når det viser seg at noen eller noe ønsker å skade mutantbarna tvinges de til å flykte og kjempe for livet. Action og spenning i en historie der vitenskap og magi møtes.

Denne boka er eit leseeksemplar frå Zeppelin Forlag. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Mutantene – Eksperimentet».

I min bokblogg legg eg ut bøker som eg vil anbefale videre til deg som les den. Difor publiserer eg ikkje bokanmeldelser med karakter 3 eller dårligere. Unntaket er viss forfatter/forlag likevel ynskjer dette.

Dette er ei bok for barn og unge i målgruppa 10+. Boka er ei blanding av tegneserie og tekst og er den fyrste boka i denne serien.

Boka starter med ein kort og effektiv innføring i kva orda «mutant» og «mutasjon» tyder. Dette er veldig greit å ha på plass før ein starter på historien. Her er eg veldig glad for at dette er plassert heilt foran i boka, og ikkje bakerst. Eg skulle gjerne sett at kartet som er bak i boka også hadde fått plass foran, slik at ein visste at det eksisterte.

Paula og Fredrik venter barn. Det kjem så raskt at dei ikkje rekker å komme seg til sjukehuset, så det vert ein hjemmefødsel. Paula har vert med i ulovlige eksperiment i ungdomstida, som fører til at Matteo vert født med flaggermusvinger. Så hopper forteljinga 12 år fram i tid, og me fylgjer Matteo på skulen og i fritida. Han blir mobbet fysisk og psykisk, har få, om ingen venner, og har det ikkje greit.

Me møter altså ein Matteo som må skjule sin mutasjon ved å bruke langermet genser året rundt. Guten sliter med redsel for at nokon skal få vite at han har vinger, i tillegg vert han ein konstant hoggestabbe gjennom mobbing. Dette er ein karakter som ein umiddelbart får medkjensle med. Ein kan føle den redselen og angsten han går rundt og føler på dagleg. Men det er likevel ikkje det som er hovedfokuset, for når noko eller nokon ønsker å skade han og dei andre mutantbarna, vert det ein kamp på liv og død.

Etter å ha kledd på seg smyger Matteo ut fra garderoben og småløper over den tomme skolegården mot sykkelstativene. Det ble ingen ny start på tross av ny skole og ny klasse. Men det visste han jo fra før. Han ser ikke håndkleet sitt som noen har kastet opp i basketkurven. Det henger der som et vått flagg. Et skikkelig taperflagg. Som ingen vil ha. Akkurat som han selv.

Tekst hentet fra teiknestripe

Idéen med å kombinere illustrasjoner, teikneserie og tekst er like enkel som den er genial. Der teikneseriestripen slutter, fortsett historien gjennom tekst. Ingen unødvendige skildringer eller forklaringer er å oppspore. Gjennom teikneseriene i boka sparer forfatter seg for mange miljøskildringer, og kan heller fokusere på historien. Dette fungerer heilt utmerket.

Illustrasjonene og stripene er mørke, noko som passer til historien. Ein er aldri i tvil om sinnsstemninga, då uttrykka i ansiktene til karakterene taler sitt klare språk. Her er det personene som er i fokus, og det er sparsomt med omgivelser. Igjen så passer dette som hånd i hanske til tematikken i boka. Så ein stor klapp på skulderen til illustratør Daniel Thollin.

Her er det både born og vaksne som speler hovedroller. Sammensetninga av persongalleri er bra, og ein møter på fleire motsetninger og konflikter oppstår. Samspelet er godt og ein ser tydelig forskjell på born og vaksne i væremåte.

Ein fylgjer fleire personer parallelt og det er gode og spennende cliffhangere. Kapitlene er relativt korte, og når det i tillegg er sider med illustrasjoner og striper vert den særs lesevennlig for barn og unge som har ein grei grad av leseegenskaper. Det er nokre banneord og dramatiske teikninger og inntrykk i boka, så eg vil ikkje anbefale boka til den yngre garde.

Språket er enkelt og innehar korte setninger. Det er veldig få kompliserte ord og uttrykk, og dei få som er med, er godt forklart foran i boka. Dette er eit språk som vil treffe målgruppa godt, både i tankesett og uttrykksform.

Nokre av skildringene er virkelig gode. Ein kan kjenne på den klaustrofobiske følelsen, på ensomheten og det å føle seg ekskludert, aleine og forlatt. Etterkvart som historien skrider frem, vert den meir og meir dramatisk og ein skjønar kva utfordringer barna står overfor. Dei må samarbeide på tvers av evner og egenskaper.

Han har aldri sett noe lignende. Et groteskt monster med læraktig rustning som minner om et slags insekt. En gigantisk kakerlakk? De fremste bena har klør. Og ut av hver munnvik stikker noe ut som ser ut som en saks i enden. Hver gang de åpnes og lukkes kommer det en skarp lyd. KLIKK. Som metallplater som kutter. Er dette et mareritt eller skjer det på ekte?

Dette er fyrste bok i ein ny serie, og er på mange måter ein introduksjon. Den har ingen avslutning, og handlinga fortsetter dermed i neste bok, som er forventa i salg i 2023. I så måte er historien litt grunn, men den vil garantert få både kjøtt og flesk på seg i den kommende boka.

«Mutantene – Eksperimentet» er ei spennende og leseverdig bok for barn og unge. Med sine kombinasjoner av teiknestriper og tekst vert den både eit blikkfang og lett å lese. Historien er fengende og illustrasjonene er mørke og dystre, noko som skaper ein heilt spesiell stemning. Ein meget solid og god start på ein ny serie. Sjekk den ut.

TERNINGKAST: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s